»» ««

Lassul a Golf-áramlat, lehűl Észak-Európa

Tudomány

Azonosították az Atlanti óceán meleg áramlata, a Golf-áramlat lassulásának első jeleit. A folyamat következtében várhatóan még ebben az évszázadban elolvad az Arktisz jégtakarója, és több fokkal csökken az átlaghőmérséklet Európa északi részén.

A Cambridge Egyetem kutatója regisztrálta a Mexikói öbölből az Egyesült Államok és Kanada keleti partvidékén, majd Európa északnyugati partján végighaladó Golf-áramlat lassulásának első jeleit. A jelenség a legérzékenyebben az Egyesült Királyságot és Írországot érinti, amelyek átlaghőmérsékletét az áramlat 5-8 Celsius fokkal növeli.

Csak negyedannyira áramlik

Peter Wadhams professzor állapította meg, hogy a Golf-áramlat egyik "hajtóműve", az Északi tenger hideg áramlata jelenleg a szokásos erejének kevesebb mint 25 százalékán működik, írja a Sunday Times.

A fontos bejelentés az Európai Földtudományok Szövetségének áprilisi bécsi találkozóján hangzott el. A tudósok korábban több évre becsülték a jelenség bekövetkeztét. Dr. Peter Wadhams kutatásait a brit királyi flotta tengeralattjáróival folytatta, amelyek az Északi-sarkvidék jégtakarója alatt végeztek megfigyeléseket.

Szakemberek szerint a változás szorosan összefügg a globális felmelegedéssel: az Északi-sarkvidék jégtakarójának teljes olvadását leghamarabb 2020-ra, legkésőbb 2080-ra jósolják.

- Nemrég a tengerben még óriási "kémények" léteztek, s azokon keresztül a hideg, sűrű víz a tengerfelszínről a tengerfenékre merült alá, akár háromezer méter mélyre, ám ezek a "csatornák" mostanra szinte teljesen eltűntek. (Az alámerülő hideg víz helyébe a délről érkező meleg áramlat került, amely életben tartotta a körforgást.) Amennyiben ez a mechanizmus lassul, ez azt jelenti, hogy kevesebb meleg érkezik Európába.

A mostani kutatások az 1980-ban végzett mérésekhez képest az északi jégtakaró vastagságának 46 százalékos való csökkenését mutatták ki az új, hangradaros technikával.

Mint a filmben, csak lassabban

Más aggasztó jelekre is fény derült: a telente kialakuló, majd nyáron elolvadó Odden jégtömb 1997 óta nem érte el szokásos méretét. Nem kevésbé aggasztó az sem, hogy míg a múltban évente legalább tizenkét jégoszlop alakult ki a jégpáncél alatt, most már csupán kettőt találtak, s azok is rendkívül törékenyek voltak.

Nehéz felbecsülni, hogy az ilyen jellegű változások milyen mértékben módosítják az éghajlatot, ám a professzor szerint a várható változások akár szélsőségesek is lehetnek.

- A Holnapután című film éppen ezt a témát dolgozza fel: a hideg víz alámerülésének hirtelen megszűnése az Atlanti óceán északi részén hogyan befolyásolja az óceán teljes áramlat-rendszerét. Az alámerülés a megszűnés felé tart, bár a folyamat sokkal lassúbb, mint a filmben, a teljes leállás nem napok, hanem évek alatt következhet be. Egy biztos: amennyiben folytatódik, Észak-Európa éghajlata lehűl - nyilatkozta a professzor.

[ eurohirek.hu ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gubal Island - Rosalie Moller Wreck

Egypt, Red Sea

1/3 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 38m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés