»» ««

Roncskutatás Katarban

Külföld

A világ minden részén lelkesen igyekeznek a hajók maradványait felkutatni.

Katarban is elkezdik a tengerfenék módszeres kutatását a Qatar National Historic Environment Record (QNHER) megbízásából. Az Al Shamal közelében végzett munka máris eredményekkel járt, mert a búvárrégészek máris találtak néhány roncsot. A projekt egyik koordinátora, Richard Cuttler elmondása szerint többek között 60-70 évesre becsült, 30-40 méter hosszú acélhajókról van szó.

A munkát a múzeumi igazgatóság és a kulturális örökségért felelős hivatal felügyeli, illetve részt vesz benne a birminghami egyetem néhány kutatója is. Az együttműködés szoros, és a program először a tengerfenék feltérképezésével indult, elektronikus eszközök segítségével. A területet azért választották ki, mert mindig is jelentős volt itt a kereskedelmi forgalom, tehát roncsokra is jobb eséllyel rá lehet bukkanni. Emellett nem csak roncsokra vadásznak, az évezredekkel korábbi partvonalat is meg szeretnék találni.

A 10-20 méteres mélység között nyugvó roncsok a múlt század húszas éveiben készült térképeken még nem szereplnek, tehát valószínűleg később süllyedtek el. A megtalált hajók között van uszály és vontatóhajó is a két nagyobb hajó mellett, a legnagyobb 20 méteres mélységben található. Meglepő volt a roncskutatók számára, hogy a legnagyobb hajónak pont a tetején egy kisebb nyugszik.

A búvárcsoport januártól dolgozik, először szonárral vizsgálódtak, hogy megtalálják a helyeket ahol érdemes merülni. Rosheen Khan kutatóbúvár és Cathal Twomey búvároperatőr merültek alá, hogy igazolják, valóban roncsokat találtak vagy sem. Komoly dokumentálási munka is részét képezi a projektnek. Minden bizonnyal lesz mit rögzíteni, hiszen a Perzsa-öbölben egészen régre nyúlik vissza a tengeri kereskedelem történelme, szinte a legkorábban itt kezdődött ez a tevékenység az egész világon. Vannak rá bizonyítékok, hogy már 7,000 évvel ezelőtt vízi úton szállították az árut, és ez később is folytatódott, a híres arab kereskedőkről mindenki hallott.

MInden bizonnyal találnak még roncsot az expedíciók során, de az igazán régi fahajókból mára már nem sok maradhatott, hacsak nem süllyedtek bele az üledékbe- így viszont igen nehéz rájuk bukkanni. A munkát viszont a nyári forróság idejére felfüggesztették, és majd csak októberben szállnak újra tengerre. Ekkor talán sikerül 100 évesnél öregebb hajó maradványaira is rábukkanni. Új eszközt is bevetnek majd, aminek a segítségével az üledék alatt levő roncsokat is megtalálhatják a mágneses jelek segítségével. A most megtalált roncsokat régészek fogják alaposabban megvizsgálni, de a tenger élővilágáról is felméréseket végeznek majd. Rosheen Khan elmondása szerint a halak és egyéb állatok benépesítették a roncsokat, és az itt talált hálók jelzik, a halászok is rájöttek a bőségre.

[ Gulf Times nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Blue Hole

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 57m, látótáv: 25m felett

parti merülésfal merüléskorallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés