»» ««

Merülés a kátránytóban

Külföld

Egy rendőrségi búvárnak egészen szélsőséges körülmények között kellett merülnie.

David Mascarenas őrmester 16 éve szolgál a Los Angeles-i rendőrség búváregységében. Ezalatt merült már tavakban, mólóknál, csatornákban, de ezúttal olyan megbízást kapott, mint még soha. A La Brea kátránytóból természetes bitumen tör a felszínre, és ennek a mélyén kellett volna bizonyítékok után kutatnia. Mondani sem kell, ebben a tóban a környezet több, mint barátságtalan, normál esetben eszébe sem jutnia senkinek hogy itt búvárkodjon.

Az őrmester viszont vállalta a feladatot, és elindult a ragacsos massza mélyére, ahol semmit nem látott. Kétszer el is akadt a sűrű kátrányban, amiből még a ruhájába is bőven került. A mélyből feltörő gáz miatt elkábult és égni kezdett a torka. Mascarenas elmondása szerint merült már mozgó hajók alatt, víztározókban, bárhol ahová küldték, de ennél őrültebb helyen soha nem kellett búvárkodnia. Felettese is megerősítette, hogy a La Brea kátránytóban szörnyűek a körülmények. Mascarenasnak azért kellett itt merülnie, mert egy gyilkossági eset bizonyítékait kellett volna megtalálnia, amin közösen dolgoznak a helyi és a szövetségi hatóságok. A nyomozók nem részletezték, mit kellett keresnie, de a búvár mesélt arról, hogy mi minden akadt a keze ügyébe, amire nem számított: sok doboz, üveg, sőt, még egy horgony is.


A Le Brea tavakból már több ezer éve tör a felszínre a bitumen, és ez a hely arról is híres, hogy rég kihalt állatok maradványait rejti. Mascarenas elmondása különös odalenn az aljzat, mert a feltörő metán kis hegyekhez hasonló alakzatokat hoz létre: amikor hozzájuk ért, hallotta ahogy a buborék kipukkan. Néha úgy elakadt odalenn, hogy a kötéllel sem tudták volna kihúzni, magát kell kiszabadítani. Nem csoda, hogy a rendőrség heteken át tervezte ezt a keresést, a felszínről fémkeresőket vetetettek be a tó feltérképezésére a merülés előtt. A hírek szerint a búvárnak sikerült bizonyítékokra bukkannia, ami üzenet a bűnözőknek, hogy még ilyen helyeken sem lehet elrejtni azokat a hatóság elől. Mascarenas őrmester azért abban reménykedik, hogy nyugalomba vonulásáig nem kell újra merülnie kátránytóban.

[ LA Times ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

St. Johns, Dangerous Reef

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 25m felett , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés