»» ««

Búvárrégészet mesél a történelemről

Külföld

Régészek csapata merül egy 18. századi hajó roncsánál, hogy többet tudjanak meg Louisbourg 1758-as ostromáról.

A Parks Canada búvárrégészei Louisbourg erődje előtt 1960 óta tanulmányozzák egy francia hajó maradványait, ezúttal azonban új, nagy felbontású videofelvételeket készítenek a maradványokról, amelyeket hamarosan egy kiállításon mutatnak be. Jonathan Moore elmondása szerint a sok víz alatt töltött év után elsősorban a hajótest alsó része maradt meg, a kikötő aljzatába ágyazódva. Nem sok, a tengerfenékből kiálló elemet látni merülés közben, olyasmikat lehet megnézni, mint például a hajóval együtt elsüllyedt nehezebb tárgyak, így például ágyúgolyókat vagy ágyúkat. Vannak kőből és vasból készült nehezékek is a lelőhelyen.

Legutoljára 2008-ban merültek itt a régészek, és az eltelt évek alatt nem történt drámai változás, amit jó jelnek értékelnek. De minden egyes új merülés tartogathat valami újdonságot, ezúttal például vélhetően a tömítéshez használt anyagot fedeztek fel. David Ebert, aki a Parks Canada víz alatti kulturális örökségért felelős részlegének menedzsere, azt mondja, tíz hajó nyugodhat a mélyben abbül a az időszakból, amikor Louisbourg második ostroma zajlott. Ebből hatot tanulmányoztak eddig a búvárrégészek. Az utóbbiakból néhányat maguk a franciákat sülyesztettek el, amikor blokád akarták venni a kikötőt, a többit pedig az erőd védői süllyeszthettek el.


Ebert arról mesélt, hogy a hajók kilövése drámai történet volt, amiről a búvárrégészeknek köszönhetően tudunk többet: "Azt akarjuk, hogy az emberek megérthessék ezt a történetet. El lehet képzelni, ahogy az ágyúk dörögnek, a hajók lángba borulnak, az emberek pánikba esnek miközben látják a hajók süllyedését, és azt hiszem, el tudjuk mondani az egész történetet mindannak a felhasználásával amit megtalálnak." Egy közeljövőben tartott nagyobb rendezvényen szeretnék bemutatni a víz alatt dolgozó régészek munkáját is. A kedvtelési búvárok jelenleg egy roncsnál merülhetnek speciális engedéllyel, egy képzett vezető kíséretében.

[ capebretonpost.com ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Local, Ras Umm Sid

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés