»» ««

Üreg a síkságon

Külföld

Az ausztráliai Cocklebiddy Cave az itt merülők szerint méltán került fel a Lonely Planet top 10 listájára.

Mint arról írtunk, a Queensland államban található búvárbázisok morogva vették tudomásul, hogy Ausztráliát nem a Nagy korallzátony képviseli a Lonely Planet legjobb merülőhelyeket összegző listáján, hanem egy maroknyi ember által merült barlang. A Nullarbor Plan alatt található barlangrendszer viszont állítólag megérdemi az elismerést. Úgy jellemzik, hogy a víz tisztasága miatt "a hely a Földön, ahol a leginkább asztronautának érezheted magad".

A Nullaborn Plain egy meglehetősen kietlen síkság Ausztrália déli részén, Perth városától 1150 kilométerre keletre. Ennek egy pontján egy méretes üreg található, amibe leereszkedve 90 méterrel a felszín alatt ott rejtőzik a Cocklebiddy Cave vizének felszíne. A barlangrendszer a leghosszabnak számít az egész országban a maga 6,5 kilométeres hosszával, tehát van benne mit felfedezni a megfelelő képzettséggel rendelkező búvároknak.


A megfelelő képzettség pedig elengedhetetlen: 1972-ben és 1973-ban nyolc ember vesztette életét barlangi merülés közben Ausztráliában. Ekkor alakult meg a barlangi búvárok szövetsége, engedélyekhez kötötték bizonyos helyek felkeresését, tanfolyamokat szerveztek, és töredekére csökkent a végzetes balesetek száma. A statisztika 1988-ban viszont tragikusan rosszul is alakulhatott volna, ugyanis a Nullaborba barlangi utat szervező Andrew Wight búvárfilmes és csapata a föld mélyén rekedt, amikor a barlang bejáratát a heves esőzés utáni földcsuszamlás elzárta. 15-en kerültek bajba a föld alatt, és a mentőcsapatok csak megfeszített munkával tudták őket kiszabadítani. Ebből az élményből készült a Sanctum című film forgatókönyve.

Mostanában viszont nem volt hasonló esemény a környéken. A Cocklebiddy Cave merülése természetesen nem veszélytelen ma sem, mint ahogy a barlangi merülés úgy általában sem az. Nem is olcsó mulatság ez a hobbi, a hosszú járatokban merülő búvárok újralégzője és víz alatti vontatója drága felszerelés, de amikor az ember élete függ tőlük, az ár másodlagos szempont. A hetvenes években felfedezett barlangban Craig Challen jutott a legtovább, de a barlang végén látott még további járatokat.

Aki nem jut el ilyen messzire, az is óriási élményekkel gazdagodhat. A víz ugyanis hihetetlenül tiszta, és a legnagyobb termekben szinte nem is érzi a búvár, hogy éppen víz alatt van. Ezért mondják azt, hogy az űrben lebegés érzése lehet hasonló ahhoz, amit a Cocklebiddy Cave mélyén él át a szerencsés látogató.

[ theaustralian nyomán ]
Minden információt Ausztrália-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Rocky Point (island #7)

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 33m, látótáv: 25m felett , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés