»» ««

Cápák a keresőmben

Egyéb

Selmeczi Dániel, Sásdi Zsolt és Molnár Attila Dávid munkáját dicséri a remek magyar film.

(C) Tökölyi CsabaCápák a keresőmben - a cím magáért beszél. A filmben a tengerek legismertebb ragadozóinak rajongója, Selmeczi Dani indul harapós kedvencei nyomába, de szembesülnie kell vele, hogy a cápákra sokkal nagyobb veszélyt jelentenek az emberek mint fordítva. Az ő szemüvegén - vagyis maszkján illetve objetívjén - át látjuk az izgalmas víz alatti világot. Ám a cáparajongó búvárfotós a felszínen már élettelenül látja viszont ezeket a csodálatos állatokat, melyekből méregdrága leves készül a kínai éttermekben.

Aki rendszeresen olvassa honlapunkat, nem csak Dani látványos képekkel illusztrált útibeszámolóival találkozhatott, hanem az elkeserítő cápauszonyozásról szólóval is. Furcsa kettőség az, ahogy a tengerben időnként ijesztőnek látszó, csodálatos állatok élettelen tetemként, uszonyaiktól megfosztva egészen más gondolatokat szülnek. Ezt a helyzetet Dani fényképezőgépével dokumentálta, és szerencsére gyakran tartott vele a többször díjazott búvárfilmes, Sásdi Zsolt, aki a Bahamáktól Szudánon át Indonéziáig rögzítette a cápás kalandokat víz alatt és felett mozgóképen. Az elmúlt években számos nagyszerű fotó és sok órányi izgalmas videoanyag született és összeállt egy hosszabb film koncepciója. Ekkor egészült ki a csapat a rutinos Molnár Attila Dáviddal, aki társrendezőként vett részt a munkában, és sokat dolgozott azon, hogy az évek alatt összegyűlt anyagból egységes, színvonalas, bárhol bátran bemutatható film szülessen.

A végeredményre minden közreműködő büszke lehet. Sikerült olyan forgatókönyvet írni, ami nekünk, búvároknak is érdekes és a remek felvételek miatt egyben látványos is. De a víz alatti világot csak természetfilmekből ismerők számára ugyanúgy közérthető és tanulságos lett a film. Talán lesznek, akik számára különösnek tűnik, magyar búvárként miért pont a cápákért aggódnak az alkotók, de én hiszem, hogy többségük számára választ ad majd maga a film és az abból áradó elkötelezettség. Bízom benne, hogy a magyar nézők körében még esetleg hitelesebb is lesz egy honfitársunk története, aki az Alfödről indulva küzdötte magát a viág legjobb búvárfotósai közé, ám nem csak egyéni ambíciói járnak a fejében, hanem a sok örömet és sikert hozó tenger megóvásáért is tenni próbál a saját eszközeivel.

Mert tennivaló bőven akad, jut belőle profiknak, sportbúvároknak, a tengert csak nyaralások során felkereső átlagembereknek is. Talán bele sem gondol az, aki "csak egy tányérral" kóstol a cápauszonylevesből, hogy milyen forrásból elégítik ki a kíváncsiságát. Nem csak a cápák vannak veszélyben, de jól ismert fajként elsősorban az ő sorsukat bemutatva lehet felhívni a figyelmet arra, mit teszünk mi, emberek a tengerekkel és óceánokkal, aminek még legfélelmetesebb lakói is ki vannak nekünk szolgáltatva. A film akkor is fontos és dicsérendő projekt lenne, ha csak ez lenne az üzenete. Ám mindezt profi módon közvetíti, nem kell úgy kezdeni a kritikát, hogy "kicsit sárga, kicsit savanyú, de a mienk..." Szó sincs róla, mert remek képeket, jól felépített, remek ritmusú dokumentumfilmet tettek le az asztalra az alkotók, ami nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét. Jár érte a gratuláció mindőjüknek! (Természetesen érdemes szót ejteni arról is, hogy a Volksbank vezetősége azonosulni tudott a készítők céljaival, az ő támogatásuknak köszönhető, hogy ez a film elkészülhetett.) A legnagyobb siker viszont talán az lenne, ha minden néző akihet eljut A cápák a keresőmben, el is gondolkodna a látottakon. Egy biztos, a stáb profizmusán és elkötelezettségén semmi nem múlik - remélhetően lesz folytatás más témában.


A filmre kíváncsiak nyilván ezek után azt szeretnék tudni, hol láthatják az alkotást. A film DVD formában, extra tartalommal az alábbi búvárboltokban megvásárolható: Aquanauta, Divex, Galathea, Szenteltvíz. Emellett online is rendelhető a www.termeszetfilm.hu oldalon.

Cápák a keresőmben - Selmeczi Dániel búvárfotós a cápauszony kereskedelem nyomában
Természetfilm.hu, Saser Productions
2012
53 perc

Kapcsolódó galéria: A bemutató képei
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 23. Jules 2013 júl 12. 15:09  
Méghozzá gravírozva.
 22. azarabdémon 2013 júl 12. 14:25  
Hát látod. Pedig milyen klafa lenne, ha a szerző dedikálná a tv-képernyődet.
 21. Luciferin 2013 júl 12. 07:57  
Ha ennyit játszák kár volt megvennem DVD-n. :-)
 20. elche 2013 júl 11. 22:27  
Most hétvégén is meg lehet nézni a filmet a Spektrumon:
Szombat (július 13.) 16:00
Vasárnap (Július 14.) 4:00
Vasárnap (Július 14.) 8:00
Csütörtök (Július 18.) 15:00
 19. azarabdémon 2013 ápr 02. 08:02  
Tegnap néztem! A film szép, a képek lélegzetelállítóak. Kényes ízlésemnek azonban a (félpatetikus) narrálás nem jön be.
Majd hallgatom zenével.. :-)
A további 18 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Neufeldersee

Austria (Österreich)

11/18 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.3) könnyű körülmények
max: 22m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely édesvizi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés