»» ««

Néma mint egy hal - vagy mégsem?

Tudomány

Első ízben sikerült a tengerbiológusoknak egy mélytengeri hal hangját rögzíteni. Az egyelőre ismeretlen fajhoz tartozó hal nagy valószínűséggel párkeresésre használja hangadó képességét.

A halak többsége semmiféle általunk is hallható hangot nem ad ki. Néhány sekélyebb vízben élő halfajról, pl. a varangyhalról vagy a morgóhalakról kiderült, hogy képesek korlátozott terjedelmű hangok kibocsátására. Mélyvízi halaknál azonban ilyen adottságra még sosem derült fény.

A közelmúltban azonban az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének Mélyvízi Vizsgáló és Kiértékelő Központja furcsa hangokat rögzített a Bahama-szigetek és Florida partjai közé, a tengerfenekére kihelyezett víz alatti mikrofonok (hidrofonok) segítségével, amelyek normál körülmények között a közeledő tengeralattjárók felismerését szolgálják, furcsa hangokat rögzítettek.

Susan Jarvis, a Haditengerészet Mélyvízi Hadiközpontjának munkatársa a hidrofonok segítségével azt vizsgálta, hogy az ámbrás-cetek miként reagálnak az óceánban keletkező mesterséges hangokra. Amikor a 600 méter mélységben rögzített furcsa, brekegéshez hasonló hangokat meghallotta, kapcsolatba lépett David Mann-nal, a Dél-Floridai Egyetem tengerbiológusával. 

Hólyaghangszer 

Mann, amikor meghallgatta a felvételeket, rögtön sejtette, hogy a hangot egy hal adja ki. Bár a fajt nem sikerült azonosítani, a biológus szerint mérete kb. 20 cm lehet, mivel az ennél nagyobb testű halak mélyebb, bariton fekvésű hangokat bocsátanak ki, míg a hidrofonok által rögzített hang magasabb, alt fekvésű volt. 

Kizárható az is, hogy a hangot egy cet adta volna ki, mivel az egyik felvétel fél órán keresztül folyamatosan rögzítette a titokzatos lény hangját, mialatt az 550 méterről 700 m mélységig ereszkedett. Ha valamilyen cet énekelt volna, ennyi idő alatt vissza kellett volna térnie a felszínre levegőért. 

Mann szerint a hal úgy hozza létre ezt a hangot, hogy külön erre a célra szolgáló izmokat dörzsöl úszóhólyagjának érdes felszínéhez, a kereplőhöz hasonló mechanizmussal. Valószínűleg párválasztásra használja hangját, mivel abban a mélységben, ahol a felvétel készült, nincs fény, és a fajfenntartás az egyetlen elfogadható ok arra, hogy egy ilyen kicsi hal felfedje tartózkodási helyét az esetleges ragadozók előtt. 

Továbbra is kutatják, milyen fajhoz tartozhat a hangoskodó hal, azonban azóta sem sikerült újabb ehhez hasonló hangfelvételt készíteni, ami arra utal, hogy alacsony példányszámú, ritka fajról lehet szó. 

[ National Geographic ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Maaya Thila

Maldives

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés