»» ««

A legrégebbi roncs brit vizekben

Külföld

Egy búvár által talált agyagedény-töredékek arra utalhatnak, hogy minden korábbinál régebbi roncsot fedezett fel.

A Scilly Isles búvárhajó kapitánya, David McBride volt a szerencsés búvár. A 400 általa talált töredék többsége egy jellegzetes edénytípusból származik. Ezekben szállítottak bort Bordeaux térségéből Tresco városába, egy kolostorba. Alison James, az English Heritage búvárrégésze fogalmazott úgy, ez lehet a legrégebbi roncs a Brit-szigetek körül, akár 1305 körülre tehető az elsüllyedése. Ám jelen pillanatban még nem lehet biztosat mondani. Mindenesetre nagyon fontos lelőhelynek ígérkezik, és ezért szeretnék védetté nyilvánítani.

McBride segítője egy történész és veterán búvár, Richard Larn volt. A 82 esztendős férfi a British Sub-Aqua Club egyik alapítója volt még annak idején, és a haditengerészet kötelékében is búvárként szolgált. A hajózás történelmére szakosodott Larn számtalan könyvet írt, az ő nevéhez fűződik a Shipwreck Index of the British Isles című átfogó munka is. ő a felfedezést történetét is felidézte, amikor öt évvel ezelőtt McBride a víz mélyén dolgozva néhány töredékre bukkant, és szakértő barátját kérdezte meg azokról. Larn a 13. századra tette azok korát. Később újabb leletek kerültek elő. Az Exeter University kutatóihoz fordultak véleményért, akik azonnal belelkesültek, felismerve az edények típusát. Összekapcsolták ezt a tényt azzal, hogy Trescóban 1100 óta kolostor működött, és a történészek szerint egyedül ők lehettek olyan helyzetben, hogy megengedjenek maguknak a borhoz hasonló luxuscikkeket a Scilly szigeteken.

Ezek után régészek és külföldi szakértők bevonásával egy csapatot alakítottak, akik elkezdték szisztematikusan felmérni az érintett területet a tengerfenéken. Az lett az eredmény, hogy valamennyi töredéket egy kicsi, jól körülhatárolható területen találták. Ráadásul az edények is ugyanolyan korúak voltak, tehát minden valószínűség szerint ezen a helyen egy hajó süllyedt el. A leletek felfedezője örömmel hallotta a jó híreket, amelyek alapot adnak további feltárásra- sőt, abban reménykedik, akár egész edényeket is találhatnak az üledék alatt. Mindez nagy eredmény lenne, hiszen ebből a korszakból egyetlen más víz alatti lelőhelyet sem ismernek.

[ DIVE ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Hin Daeng

Thailand

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 50m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcetcápa teknős mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés