»» ««

Fókuszban a minikamerák

Fotózás

Egyre divatosabbak a búvárok körében is a kicsi, de nagytudású kamerák.

A legutóbbi túránkon az egyik fotós barátunk a tokra felszerelt egy kis kütyüt. Van nála éppen elég technikai eszköz, de ez valami más volt: egy GoPro kameráról volt szó, vízhatlan tokban. Ez a kamera egy ideje már a piacon van, hallottunk is róla, de azt még nem láttam, milyen minőségű felvételeket készít. Nos, kiderült, hogy egész szépen dolgozik a kis apróság.

Az utóbbi években megfigyelhettük, hogy egyre inkább a méret a lényeg: minél kisebb egy eszköz, annál jobb. A fotósok közül többen favorizálják a a MILC (mikro négyharmados) rendszereket, a videósok jelentős része pedig a fényképezőgépével filmez. Az erre képes DSLR-ek minősége valóban nagyszerű, de már a kompaktoknál is teljesen általános a 720p vagy 1080p HD felvételi képesség, remegésgátlóval kiegészítve. Megjelentek a videomegosztókon az ilyen eszközökkel készített filmek, és mint az mindig is elmondható volt, a végeredményt már nem elsősorban a technika határozza meg, hanem a készítő ügyessége. Rajta múlik, mennyire képes észrevenni a témát, mennyire jól tudja megörökíteni, és mennyire sikeresen vágja össze egy egész filmmé.

Ha a filmes tudja mit csinál, akkor pedig a már fent említett minikamerákkal is boldogul, amelyeket elsősorban az extrém sportok kedvelőinek ajánlanak, de a vízhatlanságuk miatt búvárok is előszeretettel használják őket. Ezért most ezek közül mutatunk be hármat. Kezdjük a már emlegetett GoPróval, ami ma is etalonnak számít a kategóriájában. A HD Hero2 modell induló ára nagyjából 300 dollár, a kiegészítő búvártokkal pedig 60 méteres mélységig használható. A 170 fokos látószög és az 1080p minőségű felvétel meggyőzően hangzik, ráadásul különleges kiegészítőkkel 3D felvétel is készíthető vele. A távvezérlés WiFi kapcsolaton keresztül is lehetséges.

A Delkin Devices WingmanHD nevű kamerája csak 200 dollár, és az optika látószöge is csak 150 fokos. Cserébe 30 méteres mélységig lehetséges 1080p HD felvételeket készíteni vele. Ez a készülék is kapott egy 1,5"-os kijelzőt, ami megkönnyíti a használatát, bár a jellemzően valahova fixen rögzített kamerákkal nem feltétlenül úgy dolgoznak a tulajdonosaik, mint a szokványos videó eszközökkel. Az alábbi videón egy lelkes videós a két eddig bemutatott kamera víz alatti és feletti felvételeit hasonlítja össze.

Végezetül egy olyan eszközt mutatunk be, amit a jellemzően olcsó termékeiről ismert Intova dobott piacra. Az Intova Sport HD a fentiekhez hasonló minikamera, optikája 140 fokos látószögű, és maximum 60 méteres mélységig lehet vele 1080p minőségű felvételeket készíteni. Mint ahogy két konkurense, ez is tud állóképeket készíteni, azokhoz hasonlóan több, mint 10 megapixeles felbontásban. Az Intova általában nem a kimagasló minőségről vált híressé, de van egy komoly érv a minikamerájuk mellett: az ára 170 dollár körül van. A készített filmek pedig arról tanúskodnak, ezzel is lehet dolgozni az ügyesebb videósoknak.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 9. OG-Lee 2012 sze 25. 21:34  
De hátha vkit érdekelnek korszerű termékek :)
 8. hopposztkopp 2012 sze 16. 18:04  
Még harminc éve megmosolyogtak, mikor kigondoltuk, hogy lesz egy sapkánk és az agyunkból előszívja majd mindazt amit láttunk és egy szobában vagy félálomban újra élhetjük a régi emlékeinket. Már látom, hogy szerényet álmodtunk, mert egy csip a fogunkba, egy kontakt a szemünkre és már azt láthatjuk és hallhatjuk, amit csak akarunk.
Már nemcsak a sajátunkat, hanem bárkiét. hmm....
 7. Jules 2012 sze 15. 10:50  
Ja igen, a Sony is kihozott egy kis action-kamerát, amit a GoPro vetélytársának szánnak... http://www.engadget.com/2012/08/29/sony-action-cam-hands-on/
 6. Jules 2012 sze 15. 10:48  
Figyelj már, lámpákat én szoktam akarni eladni :-)
 5. OG-Lee 2012 sze 15. 02:33  
Véletlenül van 2 ilyen eladó lámpám :-)
A további 4 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Tulamben, Drop Off

Indonesia

5/9 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.6) átlagos nehézségű
max: 30m, látótáv: 10-25m

parti merülésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal csikóhal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés