»» ««

150 éve a víz mélyén

Külföld

Egy sok éve elsüllyedt vitorlás maradványaira bukkantak a búvárok.

A Huron-tó mélyén talált roncs 12 mérföldre keletre van Cheboygantól. Joe Lavender, aki egy itt működő búvárközpontot vezet társával, úgy vélekedik, hogy minden jel szerint a Syracuse szkúnerre bukkantak rá. A vitorlás hajó hossza, a tengerben nyugvó rakomány mellett a roncs pozíciója is azt erősíti, hogy ez a Syracuse: ezen a környéken ez volt az egyetlen hajó, ami szénszállítmánnyal süllyedt el. A búvárok olyan alkatrészt szeretnének megvizsgálni a közeljövőben, ami az építőről adhat információt.

A Syracuse 1853-ban épült Oswegóban a hajók adatbázisa szerint. Chicagóból indult a feaépítésű szkúner a végzetes útra 1863-ban, amikor a hajótest megsérült és elsüllyedt. Ellentmondás van a roncs annak idején feljegyzett helyszíne és a megtalált roncs helyzete között, de a szakértők szerint a két érintett viszonyítási pontot annak idején többször összekeverték. A legénység sikeresen kimenekült a hajóról, és csónakkal érték el Cheboygant.

A búvárok július elején találták meg a ma még nem azonosított roncsot, amikor az egyik búvár apjának történetét akarták ellenőrizni egy elsüllyedt hajóról: a halászok gyakran ismernek olyan helyeket, ahol megakad a háló, ami roncsokra utalhat. A szonárral megvizsgálva az aljzatot szinte azonnal fel is tűnt a hajó maradványa. Egy hét múlva tértek vissza a roncskeresők, akik ezúttal le is tudtak merülni. Egyből be is azonosították, hogy nagyjából 40 méter hosszú szkúnerről lehet szó, ami darabokra tört. A szénrakománynak csak egy kis részét találták meg, emellett sok alkatrész hiányzik a hajóról, ezért a búvárokban felmerült a gondolat, hogy annak idején kiemeltek sokmindent a víz alól. Erre lehetett esélyük, mert csak bő 15 méteres mélységben nyugszik a roncs. Azóta viszont valószínűleg nem merült itt senki, az aljzat háborítatlansága legalábbis erre utal. A búvárközpont üzemeltetői mindenesetre azt tervezik, a jövőben ez meg fog változni, mert a múlt iránt érdeklődő vendégek búvárkodhatnak majd a másfél évszázada elsüllyedt hajó maradványainál.

[ Cheboygan News ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Arinaga, El Cabron

Spain, Canaries

7/7 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelynagy rája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés