»» ««

Tragikus négyes baleset

Külföld

Egy búvárcsoport eltévedt egy gyakran merült barlangban Olaszországban.

A búvárok a Salernótól délre eső Cape Palinuro térségében indultak el merülésre. Ez a környék arról ismert, hogy sok szép üreg van itt, ezek némelyike csónakkal, mások merülés során járhatók be. Az itt merültető búvárbázisok rendszeresen járnak ide turistákkal, és a hét végén bekövetkezett tragédia előtt is teljesen szokványos merülésre készültek.

A lapokban megjelent beszámolók szerint összesen nyolcan indultak el a víz alá, két négy fős csoportban, mind a két csoportot a bázis egy-egy alkalmazottja vezette. A beszámolók szerint egy különös vörös színű sziklák miatt kedvelt üregbe tartottak, ám itt a kedvtelési búvárok nagyon felrúgták az aljzatot, és a látótávolság minimálisra csökkent. Emiatt nem látták a kivezető utat, lámpáiknak pedig nem sok hasznát vették. Az egyik búvárcsoportot kivitte a vezető, a másik négy fős csoport viszont bennrekedt. A parti őrség parancsnoka szerint a barlangba 13-14 méteren van a bejárat, és kifele egy másik, fentebb levő járat vezet. Ám emögött van egy másik járat is, ami egy teljesen zárt részre vezet, és itt az aljzat homokos, könnyen felkavarodik. Mind a négy áldozatot itt találták meg: köztük volt a Londonban született, de Olaszországban élő merülésvezető, egy görög férfi, illetve két olasz búvár.

A másik csoport egyik túlélője arról mesélt, hogy már a barlangban lehetett érezni, baj van. Gyakorlatilag semmit sem láttak, és érezte magán is a pánik jeleit. Nagy nehezen kitalált, de akkor társaival észlelték, hogy a másik csoport négy búvárja nincs velük. A búvárbázis vezetője, Roberto Navarra úgy nyilatkozott, ez egy "könnyű barlang", de van egy veszélyes járat, ahova soha nem úsznak be- az eltévedt búvárok viszont ide keveredtek. Noha a felszínre emelkedés után ő maga azonnal visszament hogy kivezesse őket, de semmit sem látott, képtelen volt segíteni. Navarra szerint mind "megfelelő felszereléssel rendelkeztek" és lámpájuk is volt, de "nem egy, hanem sorozatosan bekövetkező szerencsétlen eseményekkel szembesültek".

Egy tapasztalt helyi búvár szerint a térségben levő 35 víz alatti barlang és üreg közül számos aljzata olyan, ami könnyen felkavarodhat, és a kristálytiszta víz zavaros, sötét masszává válik az óvatlan búvárok mögött. Ugyan néhány üreg felett van olyan rész, ahol nincs víz, de ezeknek csak egy részében van lélegezhető levegő, tehát az sem garancia a túlélésre ha valaki ilyet talál eltévedve.

[ A Telegraph nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Suadi, Korall Gardeen

Sudan

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 18m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés