»» ««

A fekete hegyek országa

Utazási élmények
3/3. oldal


Persze mi, búvárok esélyt akartunk adni a víz alatti világnak is. Előzetesen informálódva láttuk, hogy van a környéken pár szép hely, még olyan híres roncs is akad, mint a Tihany, de az is kiderült, a búvárbázisok egy része csak júniusban nyit ki. Lemondhattunk pár speciális túráról, ám azt nem úsztuk meg, hogy merülési engedélyt is vegyünk. Sajnálatos módon megváltozott a régi felállás, a horvát vizeken most nem kell efféle éves engedély, Montenegróban viszont 15 eurót kell érte leszurkolni.

A merüléseinket szervező szerb búvárok erről is tájékoztattak előzetesen, illetve nagyon őszintén elmondták azt is, tapasztalataik szerint a horvát vizekben szebb az élővilág. Ezen először csodálkoztunk, hiszen Montenegro jóval délebbre van mint a gyakran felkeresett horvát szigetek. Nos, a helyi halászok időnként még mindig dinamittal dolgoznak, ami jelzi, hogy a hatóságok nem ellenőriznek túl szigorúan. Más oka nem lehet annak, hogy nem sikerült felszámolni a nem csak nagyon káros, de egyben feltűnően hangos robbantgatást. Szerb búvár barátunk, Janez elmesélte, hogy egyszer a búvárzászlót figyelmen kívül hagyva a közelükben dinamitozott valaki, aki a kérdőre vonás után Olaszország felé mutogatott, hogy biztos ott csinálták. A kihívott vízirendőrök természetesen ahhoz elég későn érkeztek a helyszínre, hogy elcsípjék a halászt, viszont ha már ott voltak, minden búvár papírját alaposan ellenőrizték. A konklúzió sejthető.
Albumhoz klikk a képre.
Nos, rossz sejtelmeink be is igazolódtak, amikor az első merülésen pár méteres mélységben két kicsi macskacápa tetemére akadtunk. Az ember rossz szájízzel folytatja a merülést és magában összegez: összesen négy macskacápát láttam eddig az Adrián, de mindet holtan. Rossz arány. Felbukkant később egy falatozó polip, pár apró hal, egy hatalmas sonkakagyló, majd beúsztunk néhány sekély, de aránylag szép üregbe. A májusi rossz látótávolság miatt nem volt akkora élmény mint lehetett volna, és ez nagyjából elmondható volt a később látott üregekre is- kár, mert egyébként többet ígértek. Minden korábbinál több tűzférget láttunk, felbukkant néhány nagy csőféreg is, láttunk csigákat, illetve kétszer muréna is a szemünk elé került. Az Adrián sokat merülő búvárok számára nem mutat különös újdonságot a montenegrói vizek mélye tapasztalatunk szerint.

Némi roncsélmény is jutott azért, az egyik helyen egy nagy motort láttunk, máshol egymástól pár méterre két, a szerb búvárok szerint a jugoszláv érából származó rakétát. Az igazi roncsmerülést az SS Oreste tartogatta: ez a hajó Jaztól alig pár perc motórcsónakozással elérhető. A fénykorában 91 méteres teherhajó olasz zászló alatt hajózva süllyedt el 1942-ben, valószínűleg aknára futott. Sajnos kissé mélyen van, nagyjából 27 méteren kezdődik a nyílt vízen, és a darabokra hullott hajótestnek csak bizonyos részei ismerhetők fel- ilyen közepes látótávolság mellett azok is csak igen nehezen. Vélhetően ezt a roncsot a halászok elkerülik, mert a halak forgatagába csöppentünk pár helyen, ami legalábbis azt sejteti, egy kicsivel szigorúbb védelemmel sokat tehetnének a tenger élővilágáért és ezzel együtt az élvezetesebb merülésekért.

A montenegrói merüléseink nagy pozitívuma az volt, hogy a helyek többsége nem volt hosszú hajóútra, az áramlás sem volt túl erős, néhol a halak hiánya miatt viszont kicsit csalódottak voltunk. Nyáron kellene talán jobban szétnézni itt, hogy teljesebb képet kaphassunk. A mostani benyomásunk viszont az volt, hogy ha valaki ebbe a tényleg szép országba eljut, akkor legalább annyi időt szánjon a felszíni barangolásra, mint a merülésre, mert aki nem így tesz, nagy élményektől fosztja meg magát. Mi továbbra is úgy tartjuk, hogy a távolság miatt nem leszünk itt mindennapos vendégek, de talán, egyszer jó lenne még visszatérni ebbe az országba, ahol fekete hegyvonulatok szegélyezik a tengerpartot...

GR-GK
Minden információt Montenegró-ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Shelly Beach

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 12m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés