»» ««

Néhány szó a búvárfelszerelésekről

Felszerelések
3/3. oldal


Nem esett még szó a felszerelés egyik fontos és jellegzetes darabjáról, a búvárruháról. Ebből is többfélét tartunk számon, a két fő csoport a nedves illetve száraz ruha. A két típus közötti eltérést nem részletezem, mifelénk inkább a nedvesruhák vannak használatban. Ennek az az oka, hogy száraz ruhát elsősorban nagyon hideg vizekben használnak, a búvárok többsége pedig inkább a déli tengerekre igyekszik, ahol esetenként még egy fürdőruha is elég a merüléshez, annyira meleg a víz, ráadásul a szárazruha elég drága is. De a Magyarországhoz legközelebb eső merülőhelyen, az Adrián mindenképpen szükség van egy jó búvárruhára. Ezt a felszerelési tárgyat, a reduktorhoz és a mellényhez hasonlóan, elég gyakran szokták bérelni, de egy idő után érdemes sajátot beszerezni belőle. A kiválasztásánál a fő szabály az, hogy tökéletesen illeszkedjen. A szín minden ellenkező híreszteléssel szemben nem a legfontosabb tulajdonsága a búvárruhának- mégis befolyásolhatja a döntést...

Amióta nagy üzlet lett a búvárkodás, élesedik a harc a különféle felszerelésgyártók között. Magyarországon az olasz, francia, amerikai és német gyártók termékei a legismertebbek, például a Technisub, Mares, Cressi-sub, Beuchat, Aqualung, Scubapro, Oceanic, Seemann. Lehetetlen bérmelyikről kijelenteni, hogy a kedvtelési búvárkodás szempontjából ez vagy az jobb, mint a másik. A búvárszaklapok elég sok tesztet közölnek e tárgyban (a mi oldalunk Felszerelés rovatában is találni bőven), ami sokat segíthet, de talán a legjobb út az, ha az első időkben a kezdő búvár inkább béreli a felszerelését, így több típust megismerhet, tapasztalatot szerezhet mindegyikkel kapcsolatban. Természetesen azért létezik egyfajta nagyon szubjektív ízlés is, mert hiába írtam fentebb, hogy nem a búvárruha színe a döntő, de azért mégis, az ember már csak olyan dolgokra szeret kiadni ennyi pénzt, amiben jól is érzi magát. A maszkok esetében is tisztán az egyéni ízlés határozza meg, valaki a színes, a fekete vagy az áttetsző típusokat kedveli, és így tovább.

Egyvalamiről nem szóltam még, és ezek az árak. Mennyibe is kerül ma egy teljes búvárfelszerelés? Az árak széles skálán mozognak, főleg a drágább felszerelési tárgyaknál. Az ABC még bárki számára elérhető, egy maszk öt-tíz-tizenötezer forint, egy sznorkel kettő-négy, az uszony pedig típustól függően öt-harmincötezer forint lehet. (Ne feledjük, a pántos uszonyokhoz csizma is kell, ami nagyjából hét-tizenkétezer forint.) Ez az, amivel mindenképpen érdemes rendelkezni. A ruha ára függ a vastagságtól, egy trópusokon használható rövid ruha tíz-huszonötezerért már megkapható, egy jó minőségű 5 mm vastagágú ruha harminc-ötvenezer körül van, egy szárazruha pedig akár kétszázezer forintot is kóstálhat- hacsak nem találunk egy jó akciót, amiből manapság nálunk is egyre több van.

Mindenképpen érdemes meggondolni, mire adja ki az ember a pénzét, a BCD-k és reduktorok esetében pedig főleg, hiszen az árak körülbelül ötvenezertől indulnak egészen a csillagos égig. Ezeket a dolgokat pedig az ember több évre veszi, hiszen egy jó minőségű, jól karbantartott reduktor sokáig működik kifogástalanul. Azt hiszem, a legjobb tanács, amit adhatok, hogy próbálkozni kell, tanácsot kérni az oktatótól, a forgalmazóktól, és válasszuk a minőséget. Ne feledjük, a legfontosabb cél az, hogy a felszerelés évekig biztonsággal, megelégedésünkre szolgálhasson, így a kis spórolás hosszú távon nem biztos, hogy megtérül. Végezetül pedig arra hívom fel a figyelmet, hogy a repülővel gyakran utazók a választásnál vegyék figyelembe, hogy érdemesebb a könnyített felszerelések között válogatni, amivel kikerülhető a túlsúlyfizetés réme.

Gonda Rudolf
Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Quita El Banna

Sudan

2/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés