»» ««

Néhány szó a búvárfelszerelésekről

Felszerelések
2/3. oldal


Ezekkel a felszerelésekkel már bárki elindulhat a tengerekre, semmilyen vizsga nem szükséges a használatukhoz. De ez csak félmegoldás, mondhatná akárki, hiszen az igazi felfededőzutakhoz idő kell, ahhoz pedig, hogy valaki sokáig bírja a víz alatt, vagy különleges adottságok szükségesek, vagy levegőt kell magával vinnie. Nos, legtöbbünk számára ez utóbbi alternatíva jelenti a járható utat. Egy súlyos palackba töltött 10-15 liternyi sűrített levegőt (tehát nem oxigénpalack, hanem sűrített levegős palack van a kedvtelési búvár hátán!) magunkkal lehet vinni a víz alá, és abból lélegezve szinte úgy mozoghatunk, mintha kicsit nehézkes mozgású halak lennénk.

Ám a víz alatti légzésnek külön szabályai vannak, amiket megszegve komoly egészségkárosodást lehet szenvedni: ezért van az, hogy a légzőkészülékes merülést a világ minden táján vizsgához kötik. Ezért le kell szögezni, az alább következő rövid ismertető semmiképpen sem elég ahhoz, hogy valaki a saját szakállára kipróbálja a készülékes merülést!

A palackhoz kapcsolt nyomáscsökkentő (reduktor) alakítja át a nagynyomású levegőt olyanná, hogy be lehessen lélegezni, ezért a reduktor minden búvár felszerelésének a legfontosabb darabja. Megbízhatósága kulcsfontosságú, ezért mindig oda kell rá figyelni, nem szabad elhanyagolni a rendszeres szervizt és karbantartást. A mai, kiváló technikával készült reduktorokban meg lehet bízni, de a búvár napjainkban mindig két ún. második lépcsővel merül, és a tartalék reduktor használható arra, hogy bajba jutott merülőtársának levegőt adjon.

Szintén fontos felszerelési tárgy a BCD, avagy búvármellény, aminek a segítségével szabályozhatja a búvár a lebegőképességét. Ennek az a lényege, hogy az a búvár, akinek a lebegőképessége pozitív, nem tud a víz alá merülni, hiszen körülbelül úgy úszik a víz felszínén, mintha fából lenne. Akinek a lebegőképessége pedig negatív, az lesüllyed a fenékre, és folyamatosan tempóznia kell. A jól beállított mellénnyel a búvár a lehető legkisebb erőfeszítést kell kifejtse, van ideje arra, hogy kényelmesen, nyugodtan nézelődjön, és csak keveset kelljen mozognia. Ilyenkor a búvárkodás valójában egy kellemes relaxációs tevékenység, nem pedig sport. A mellény használatát azonban gyakorolni kell, a kezelés elsajátítása szintén a tanfolyamon történik meg, először a medencében, majd pedig a nyílt vízben. Manapság már alig kerülnek többe az ún. súlyintegrált mellények, amelyek kényelmesebbek mert az ólmot a zsebeikbe lehet tenni, és ezért mindenképpen ilyet érdemes vásárolni.

Az írás a következő lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Fekete-víz / Feketenyéki tó

Slovakia

3/6 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m

parti merülésfal merülés scenic, nézelődős merüléstengeri füves élőhely édesvizi élővilág mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés