»» ««

Veszélyben az antarktiszi tápláléklánc

Környezetvédelem

A krill az antarktiszi tápláléklánc létfontosságú eleme, számos bálna, fóka és pingvinfaj kizárólagos tápláléka. A tengeri jég fogyatkozása miatt azonban a krillmennyiség drasztikusan csökken: egy új kutatás szerint az 1970-es évek óta 80 százalékkal esett vissza a déli-óceáni krillállomány.

A tengeri jég kulcsfontosságú a krill táplálkozása szempontjából. Tavasszal a napfény mennyiségének növekedésével ugyanis a jégtáblák alsó felszínét tengeri algák összefüggő rétege borítja el, és ez a növénytakaró tölti ki a táblák belsejét felszabdaló repedéseket is.

Ezen a fejjel lefelé fordított legelőn táplálkozik a krillt alkotó egyik faj, a vöröses színű, kifejlett korában mindössze négy centiméter hosszú antarktiszi világítórák (Euphausia suberba). A tavaszi moszatdiéta után nyáron mindenevő életmódra tér ár, növényi planktonokat és rákokat (beleértve fajtársait is) fogyaszt. Az antarktiszi világítórák számos bálna, fóka és madárfaj kizárólagos eledele.

A brit antarktiszi kutatócsoport felmérései szerint az 1970-es évek óta az Antarktiszi-félsziget közeli vizeken a krillmennyiség körülbelül 80 százalékkal csökkent. (A jeges kontinensen az élet szinte kizárólag erre a félszigetre és a környező szigetekre koncentrálódik.)

A kutatók 12 ezer, 1926-39 és 1976-2003 közötti, déli-óceáni hálókivetés adatai alapján jutottak erre a következtetésre. A kutatások alapján kiderült az is, hogy a legtöbb krill az Antarktiszi-félsziget északkeleti partjainál él. A hosszú távú trendek alapján egyértelműen kirajzolódik, hogy a nyári krillállomány fokozatosan fogyatkozik.

A brit kutatók szerint a nyári krillállomány csökkenése a globális felmelegedés miatt fokozatosan zsugorodó tengeri jéggel magyarázható. Az Antarktiszi-félsziget átlaghőmérséklete az elmúlt ötven évben 2,5 Celsius fokkal növekedett, a téli átlaghőmérséklet mintegy 5 Celsius fokkal emelkedett. A globális felmelegedés hatásai Földünkön itt a legjelentősebbek.

További kutatások szükségesek annak kiderítése érdekében, hogy kimutatható-e közvetlen ok-okozati viszony a krillállomány visszaesése és az antarktiszi fajok (például az Adelie-pingvinek) egyedszámának csökkenése között.

A kutatás eredményeiről a Nature legfrissebb száma számolt be.
[ National Geographic ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Yongala Wreck

Australia

3/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelynagy rája teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés