A tűzhal nem ennivaló
EgyébAz egész karib-tengeri térséget lázba hozó tűzhalinvázióra nem mindenhol megoldás az elfogyasztásuk.
Sajnos a dolog mégsem megy mindenhol ilyen simán. A Holland Antillákhoz tartozó St. Marteen szigetén is szerették volna az étlapokra felvetetni a sok bajt okozó tűzhalakat, de mielőtt bármit tettek volna, először is mintát vettek a halak húsából. A kutatókat elszomorította az eredmény, ugyanis a hús túl sok, az emberre is mérgező ciguatoxint tartalmazott. Ezt az anyagot algák állítják elő, az ezt fogyasztó halakba is bekerül, majd a ragadozók a növényevő halak megevésével válnak mérgezővé. A tápláléklánc csúcsán levő ragadozókban komoly mennyiség halmozódhat fel. Sajnos a ciguatoxinra a főzés sincs hatással, jelenleg is minden évben több tízezer ember szenved mérgezést világszerte tengeri halak fogyasztása miatt. (A mérgezés kezdeti tünetei: hirtelen émelygés, hányás, gyomor-bélrendszeri fájdalmak.)
Ezek után St. Marteen illetékesei feladták a tűzhal-csemege népszerűsítésének tervét, amivel talán csökkenthető lett volna ezeknek az állatoknak a száma a sziget korallzátonyain. Mindenesetre az jó pont, hogy még az éttermekbe szállítás előtt kezdtek vizsgálódni. Más karib-tengeri térségekben azért számíthat ehetőnek a tűzhal, mert ott nem mérgező a húsuk, mert más némileg fajok élnek a zátonyokon.
[ UnderwaterTimes ]