»» ««

Új TTL megoldás a víz alatti digitális fotósoknak

Fotózás

Fotósok körében ismert betűszó a TTL, vagyis az optikán át történő fénymérés. Segítségével a fényképezőgép és a TTL vezérelt vaku tökéletes összhangban dolgozik, a felvétel során a vaku csak annyi plusz fényt ad, amennyi a tökéletes expozícióhoz szükséges.

Sajnos ennek a megoldása a víz alatti gépek esetén igencsak drága, és meglehetősen típusérzékeny megoldásokkal oldható meg. Vagy mégsem? A megoldás egy új varázsszó, az S-TTL lehet.

A víz alatt majdnem minden nehézkesebb - ezt a fotósok még inkább érzik a bőrükön. Nem elég, hogy a fényképezőgépünket drága vízhatlan tokba kell csomagolni, még az a fránya vaku is csak gond. Vagy veszünk egy méregdrága felszerelést, ahol a tokot gyártó megoldotta az általa gyártott vaku és a szintén saját tok közötti TTL kapcsolatot, vagy manuális vakuval dolgozunk - esetleg leragadunk a gépünk beépített, kis teljesítményű villanójánál.
A valódi TTL vezérelt víz alatti vakuknál a TTL elektronika meglehetősen típus függő, egy-egy TTL vaku csak bizonyos vezérlő elektronikával hajlandó kommunikálni, ami eléggé beszűkíti a lehetőségeket.

Először nézzük, hogy is működik a TTL (Through The Lens) fénymérés digi gépünkön. A digitális gépeknél általánosan alkalmazott megoldás az ún. elővillanás, amikor a fénymérő rendszer kiküld egy gyenge vakuvillanást (az elsütő gomb lenyomása után, de még a kép elkészülte előtt), és a lencsén keresztül visszaérkező fényből megállapítja a szükséges vaku villanás erősséget, majd az így módosított vaku erősséggel elkészíti a képet. Ez természetesen csak leírva tűnik hosszú folyamatnak, a valóságban nagyon gyorsan megy végbe. Többek között az elővillanás miatt nem használható a legtöbb analóg géphez készült víz alatti rabszolga (slave) elven működő vaku, mert azok már erre a "pre-flash" villanásra kioldanának.

Az INON cég D2000 jelü vakujánál valami új dolgot eszeltek ki, amit S-TTL-nek kereszteltek el, az Optical Syncro Through The Lens szavakból. A módszer nagyon érdekes. A digitális gépünk beépített vakuját teljesen el kell takarnunk, a D2000 pedig az ebbe a takaróba épített érzékelővel érzékeli a beépített vaku villanását, a vakut és az érzékelőt pedig egy optikai kábel köti össze.

Amikor megnyomjuk az elsütő gombot, a fényképezőgépünk belső vakuja kiküld egy gyenge, a fényméréshez szükséges "pre-flash" elővillanást, ami a teljes eltakarás miatt csupán az érzékelőhöz jut, hatására a D2000 kiküld egy saját pre-flash villanást. A fényképezőgépünk optikáján keresztül már ez a villanás jut vissza a fényérzékelőhöz, a gépünk ez alapján beállítja a szükséges vaku megvilágítást (úgy gondolván, hogy az az ő villantása volt), majd a tökéletes expozicióhoz szükséges vaku villanással elkészíti a képet. Természetesen ez a végleges villanás szintén a D2000-ben köt ki, ami érzékeli és utánozza a szükséges fényerőt, majd villant. Az eredmény? Egy tökéletesen exponált kép!

A módszer hihetetlenül egyszerű, ötletes és a szép benne az, hogy a tesztek alapján meglepően jól működik! Nincs kompatibilitási gond, az S-TTL gyakorlatilag bármilyen tipusú géppel képes dolgozni - még azokkal is, amelyeken nincs külső vaku kivezetés.
A vaku természetesen alkalmas teljes kézi vezérlésre is, és az automatikus TTL működés is befolyásolható - így a vaku képes fejlődni a fotóssal. Felszínen mért kulcsszáma 20-as (ISO 100-nál), ára 500 dollár körül kezdődik. Reméljük, több gyártó is átveszi ezt az okos megoldást, és talán a jövőben megjelennek az olcsó, mégis okos víz alatti vakuk.

Az írás a Underwater Photography tesztje alapján készült.
Kapcsolódó linkek: Hasznos adatok, bővebb magyarázat S-TTL témában , technikai adatok

Szabó Károly
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

La Punta (Costa Paradiso)

Italy (Italia)

1/1 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 4-10m , áramlás

speedboat-os megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhelyföldközi tengeri muréna

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés