»» ««

A cápák érzékelik a Föld mágneses erővonalait

Tudomány

Egy új kísérlet igazolta, amit tengerbiológusok már régóta sejtettek: a cápák azért tudnak több ezer kilométert nyílegyenesen megtenni, mert érzékelik a Föld mágneses mezejét.

Úgy tűnik, nem volt alaptalan az a régi sejtés, hogy a cápák belső iránytűvel rendelkeznek, amely útba igazítja őket hosszú vándorlásaik során. Közismert, hogy a tigriscápák, a kékcápák és a pörölycápák is több ezer kilométereket úsznak a nyílt tengereken egyenes vonalban, és még a geomágneses anomáliákról ismert területeken is jól eligazodnak.

A Hawaii Egyetem tengerbiológusai a közelmúltban fogságban élő cápáknál azt vizsgálták, hogy a mágneses mező változásai hogyan befolyásolják az ismert élelemlelő hely felkutatását. A hat hetes kísérletbe hat atlanti barnacápát (Carcharhinus plumbeus) és egy csipkés pörölycápát (Sphyrna lewini) vontak be.

A kutatók a cápákat megtanították arra, hogy ha mesterségesen mágneses mezőt generálnak körülöttük, a hét méter átmérőjű akváriumukban ússzanak az etetőhelyre. Az etetőhely egy másfél méterszer másfél méteres elkerített hely volt az akvárium alján.

A kísérlet során a kutatók véletlenszerűen aktiválták a mesterséges mágneses mezőt. Bekapcsolására a cápák azonnal reagáltak: megszakították az akváriumban való körkörös úszkálást, a mágneses erővonalaknak megfelelően elfordultak, és élelem reményében gyorsan az etetőhelyre úsztak.

A mágneses mező aktiválásának hatására minden egyes alkalommal megváltozott az állatok viselkedése, még azután is, hogy néhány esetben az etetőhelyen nem várta őket jól megérdemelt jutalmuk.

A kutatók a jövőben szeretnék részleteiben is felderíteni, hogyan érzékelik a cápák bolygónk mágneses erővonalait. A galambokról tudjuk, hogy a felső csőrkávájukban mikrométeres nagyságrendű vas-oxid, pontosabban magnetit részecskék szolgálnak "iránytűként".

A cápákban biztosan nincs magnetit, náluk az érzékelést a fej elektromos érzékszervei segíthetik. A további kutatások választ adhatnak arra a kérdésre is, hogy a cápák mennyire érzékenyek a mágneses mezőre illetve változásaira.

A kutatásról a brit Royal Society Interface című szaklapja számolt be.

[ National Geographic ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Panorama Reef

Egypt, Red Sea

5/8 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 39m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa mantarája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés