»» ««

Bronzkori leletek a víz alól

Egyéb

Angliában, a Devon déli részén található Salcombe közelében, egy védett roncsnál bronzkori tárgyakat találtak, mint azt a Maritime and Coastguard Agency közzé tette. Többek között kard, fejsze, szerszámok és egy arany karkötő kerültek a felszínre.

A leletre a South West Maritime Archaeological Group (Délnyugati Víz Alatti Régészeti Csoport) búvárai bukkantak rá. A csoport engedély kapott a kutatásra a védett, Salcombe Cannon Site elnevezésű merülőhelyen, ahol korábban pénzérméket és ékszereket találtak egy 17. századi roncs maradványaiban. Tavaly év végén viszont sokkal korábbról származó, bronzkori tárgyakat találtak, ezért feltételezik, hogy az eddig ismert roncs alatt egy másik, jóval régebben elsüllyedt roncs is lehet. Szakértők szerint az is lehetséges, hogy a tárgyak egy másik bronzkori hajó rakományához tartoztak, ami Moor Sands közelében süllyedt el.

Mivel a leletekre a védett övezetben bukkantak, ezért ezek a tárgyak is automatikusan védelmet élveznek. Jelen pillanatban a British Museum szakemberi vizsgálják őket. A szakértők nagyon izgalmasnak tartják a leletet, és azon dolgoznak, hogy minél előbb a nyilvánosság számára is hozzáférhetőek legyenek. A felszínre hozott tárgyak közül kardok vannak a legnagyobb számban, melyek a legkorábbról származó ilyen leletek közé tartoznak Európa északnyugati részén. Némelyikükről azt feltételezik, hogy Franciaországból származik, mivel a fémeszközök kereskedelme, szállítása a La Manche csatornán át megszokott volt ebben az időszakban. 

A búvárok nyáron térnek majd vissza Devonba, hogy tovább folytassák a kutatást.

[ Divernet ]

Kapcsolódó írás: A közelmúlt néhány roncsfelfedezése


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Coriolanus wreck

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 0-4m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés