»» ««

Pygmy Ausztráliában

Tudomány

Új élőhelyen találtak rá ausztrál kutatók az apró csikóhalra és egy korallfajra.

Az Australian Geographic Society támogatásával lebonyolított expedíció legnagyobb eredménye közé sorolható, hogy két, ausztrál vizekben eddig meg nem figyelt állatfajra bukkantak, ráadásul nagy mélységben. Tom Bridge doktorandusz, Pim Bongaerts kutató, és a több egyetem illetve intézet szakembereiből álló csapat azért szállt hajóra, hogy a Korall-tenger még fel nem térképezett mélységeit kutassa. Az itt levő atollok egészen mélyről indulva érik el a felszínt, a kutatók pedig a 30-150 méteres mélységben vizsgálódtak, ahova már alig jut el a felszíni napfény. Az alapfeltevés jellemzően az, hogy a fény hiánya miatt a fotoszintetizáló élőlények nem nagyon élnek meg itt, tehát az élővilág sem túl dús. Ám a távirányítású eszközökkel dolgozó csapat megfigyelése szerint nagyon is mozgalmas életközösségek vannak itt.

Tom Bridge szerint ez a felfedezés rávilágít arra, milyen kevéssé ismerjük a tengernek ezt a részét: "Még csak egy töredékét ismerjük ennek a változatos világnak, sokkal több mindennek kell ott lennie." A most megtalált pygmy csikóhal (Hippocampus denise) egyike az izgalmas felfedezésnek, mert az ún. Korall-háromszögben endemikus faj, viszont Ausztráliában még egyetlen példányt sem figyeltek meg. A kevesebb, mint 14 mm-es állatot jellemzően sekély vizekben látják például az Indonéziában merülő búvárok, ám ennek az expedíciónak 102 méteres mélységben sikerült rátalálnia, ami azt jelzi, a sötét mélységben is képes megélni.

A korallok tanulmányozását nehezíti, hogy a tenger vizének folyamatos melegedése és a védelem hiánya miatt veszélyben vannak a korallzátonyok. A sekély vizekben meg is figyelhető a folyamatos rongálódás, ám az, hogy egy korábban nagy mélységben még nem látott korall ott is képes megélni, azt jelzi, az élővilág olyan módon is képes a regenerálódásra, ahogy erre korábban nem számítottak. Az is lehet, hogy a sekély vizekben nagy nyomásnak kitett élőhelyek regenerálódását a nagyobb mélységben elszaporodó fajok fogják segíteni. A kutatók most genetikai vizsgálatokat végeznek, hogy kiderítsék, mennyire figyelhető meg a sekély vízi zátonyok újjáépülésében a mélytengeriek szerepe. Az mindenesetre máris fontosnak látszik, hogy védelem alá helyezzék a Korall-tenger teljes térségét. Az ázsiai Korall-háromszögben már számos bizonyíték van arra, hogy ahol nincs igazi, hatékony védelem, ott villámgyorsan pusztulnak az élőhelyek, tehát idejében kell cselekedni.

[ australiangeographic.com.au nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. kovax 2011 jún 16. 13:27  
ráadásul lovon
 5. Aladár 2011 jún 16. 12:45  
Ausztráliában.
 4. Káplán 2011 jún 16. 12:41  
Na de merre jártál? :)

 3. pygmy 2011 jún 16. 12:35  
Már itthon.
 2. Garfield33 2011 jún 15. 13:49  
Elvileg a Kanárira, tehát tuti, hogy eltévedt.
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Sha´ab Suadi, Korall Gardeen

Sudan

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 18m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés