»» ««

Növekednek a tengeri halálzónák

Környezetvédelem

Az előrejelzések szerint a műtrágyahasználat és a Föld népességének növekedése miatt az elkövetkező évtizedekben tovább terjednek a tengeri halálzónák.

"Az elmúlt évtizedek trendjei alapján 2030-ra az Indiai-óceánba ömlő folyók az 1970-es szinthez viszonyítva 46 százalékkal több nitrogént szállítanak majd. A Csendes-óceán esetében ugyanez a növekmény 38, az Atlanti-óceánnál pedig 6 százalék lesz" - állítják az amerikai Ohio Állami Egyetem kutatói a Global Biogeochemical Cycles című szaklap legfrissebb számában.

A műtrágyák intenzív használata (különösen a fejlődő országokban), a szennyvíz és a szmog is növeli a vizek nitrát- és foszfortartalmát. A tápanyagok feldúsulása a folyók mikroszkopikus méretű fitoplanktonjai számára jó hír, nem így az állatok számára.

A nagy mennyiségben pusztuló fitoplanktonok ugyanis a tengerek fenekére süllyednek, ahol baktériumok bontják le őket. A lebontáshoz a baktériumok felhasználják a víz oxigéntartalmának jelentős részét, így a többi faj életkörülményeit jócskán lerontják. A mérgező algák elszaporodása a rákféléken keresztül közvetve az ember számára is veszélyes.

A kutatók világszerte körülbelül 150 tengeri halálzónát, azaz az állatfajok számára "lakhatatlan", oxigénszegény víztömeget tartanak számon. A mérési adatok szerint a halálzónák a műtrágyahasználat és a Föld népességének, és ezáltal a szennyvíz mennyiségének növekedése miatt egyre kiterjedtebbek lesznek.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a kutatási eredmények szerint a folyók felső szakaszain elhelyezkedő gátakon olyan tápanyagok is fennakadnak, amelyek kordában tartanák a mérgező algafajok szaporodását.

[ National geographic, MobilPress ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Kanyon

Egypt, Red Sea

7/14 db alapján:érdekes(átlag: 3.9) átlagos nehézségű
max: 51m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülészátony merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilágteknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés