»» ««

Korallokra épül Dubai műkontinense

Környezetvédelem

A Dubai tengerpartján sétálók léptei alatt halott korallok reccsennek. Az öböl korábban kristálytiszta vize zavaros a felkavart üledéktől. Az erodálódó strandokat csak sok tonna homok odaszállításával tudják megóvni.

A 14 milliárd dolláros, a Földet megformáló 300 kisebb-nagyobb mesterséges sziget kialakítását célzó "World Project" teljesen tönkreteszi az öböl élővilágát. A szigetek alapja betemeti a korallzátonyokat, kagylótelepeket, tengeri fű mezőket, amelyek a halak és teknősök fő táplálékforrását jelentették. Megváltoznak az áramlások irányai is, amelyek így folyamatosan erodálják a korábban oly népszerű strandokat. Az egyik mesterséges félsziget egyenesen egy korábbi védett tengeri övezetben épült fel.

Az ingatlanfejlesztésért felelős, államilag irányított Nakheel vállalat elismeri a pusztítást és a korábbi állapotok megváltoztatását, de azt ígérik, lépéseket tesznek a károk mérsékléséért. Imad Haffar, a Nakheel illetékese szerint az építkezés befejezte után az élővilág majd birtokba veszi az új, mesterséges zátonyokat.

De a WWF Abu Dhabi irodájának vezetője, Frederic Launay szerint a környezet már soha nem lesz olyan, mint régen. Mint elmondta, ha valaki öt csillagos szállodák sorát építi fel a hozzájuk csatlakozó parkosított részekkel, ezzel gyakorlatilag a természetes környezetből városi környezet alkot. Más fajok fognak ott élni, és az egész rendszer mesterségesen lesz kialakítva.

A búvárok és környezetvédők szerint az építkezések annyi üledéket kavartak fel, hogy az teljesen elpusztította a korallokat és elűzte a többi élőlényt. Az üledék így hát tönkretette a Dubai merülési lehetőségeket, a legjobb esetben csak időlegesen. A helyi búvárszövetség képviselője, Ibrahim al-Zu´bi, egyszerűen úgy fogalmazott, hogy a látótávolság nulla. Mint elmondta, a közelmúltban merült egy osztrigatelepnél, amit most két hüvelyknyi üledék borít. Így hát a búvárok elhagyták Dubai vizeti és inkább a tisztább Ománi öbölben merülnek.

Haffar viszont állítja, a rossz látási viszonyok csak ideiglenesek, és a Nakheel mindent meg fog tenni azért, hogy ismét lehessen majd búvárkodni. A vállalat egy tengerbiológust is szerződtetett, hogy segítsen a korallok újjáélesztésében. David Bellamy, a brit dokumentumfilmes, aki az építkezés helyén forgatott, elmondása szerint úgy érezte magát, mint ha megfigyelhette volna, hogy épül Velence. ő is úgy gondolja, hogy a szigetek majd talán élőhelyül szolgálhatnak, feltéve, ha sikerül megoldani a helyes szennyvízkezelést.

[ CDNN ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

El Fanadir

Egypt, Red Sea

10/19 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.4) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal delfin jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés