»» ««

Csatornabúvár: Kincsvadászok

Egyéb

Az amerikai sorozat a jól ismert Odyssey Marine mélytengeri kutatóinak kalandjait mutatja be.

Ha víz alatt nyugvó roncsokról beszélünk, a régi vicc juthat az eszünkbe a lakatlan szigetre vetődő felfedezőkről, akik ismeretlen dologra bukkannak (ld. mire lehet használni, mennyit ér, meg lehet-e enni). Nos, a víz alá került hajók néhányaknak izgalmas, kalandos felfedezőmerüléseket jelentenek, másokat a történelmi vonatkozások izgatnak és ásatásokat végeznek, és van egy csoport, akit elsősorban az motivál, mit ér a lelet. Az Odyssey Marine Exploration kétségkívül sikeres és profi csapata ez utóbbiak közé tartozik, ám mivel néhány lelet esetében roppant nagy vagyonok tulajdonjogáról szól a vita, igen sokszor vár rájuk nagyobb kihívás a tárgyalóteremben, mint a tengeren. A régészek sem különösebben rajonganak a profitorientált expedíciókért, szóval nyugodtan kijelenthető, nem minden körben örvend nagy népszerűségnek a tevékenységük.

A Discovery Channel sorozata, a Kincsvadászok (eredeti címe Treasure Quest, nálunk a Discovery World csatornán látható) az Odyssey munkájába enged bepillantást. Manapság már megszokott módon nem maradhatnak el a reality-elemek, a bedöglő gépek okozta fejfájás vagy a nagy viharok miatti veszély. Jól vannak összerakva az egy órás epizódok, az Explorer nevű hajó fedélzetén levő, különféle szakterületű profikból álló csapattagok némelyike pedig meglehetősen ismertté vált a sorozat következtében. Ha valakit érdekel ez a fajta mélytengeri kutatás, akkor minden bizonnyal érdeklődve fogja nézni, ahogy a hajó megáll az előre kijelölt kutatási pontokon, a vízbe engedik róla a távirányítású tengeralattjárót, a Zeust, és a kamerák képét vizsgálva próbálják kideríteni, mi is nyugszik a mélyben.


Pontosabban szólva arra kíváncsiak, ami odalenn van, ér-e valamit. Ez az, ami miatt a nézők egy része furcsán tekint a sorozatra. Bármennyire érdekes is azt látni, milyen eszközökkal derítenek fel egy konténert, hoznak fel belőle mondjuk érintetlen pezsgősüveget, ha az egész sztori arra megy ki, hogy eladhassák a zsákmányt. Az értéktelennek talált leletek pedig retúrjegyet kapnak a tengerbe, különösebb vacakolás nélkül dobják vissza őket. Hiába láttam már olyan epizódot is, ahol történelmi jelentőségű hajó után kutattak, még magukkal vitték meg az egyik matrózt is, aki a csatát megélte a második világháborúban, az maradt meg bennem, ahogy korábban a pezsgősüvegeket a vízbe szórták. Ami nem értékes, annak a sorsa sem érdekes, így aztán nem feltétlenül tudjuk meg, a Zeus által látott roncs mikor, miért, hogy süllyedt el, és egyáltalán milyen hajó volt.

Azt egyébként a sorozat aránylag jól mutatja be, milyen jellegű kihívásai vannak ennek a munkának. Hallunk a különféle bürokratikus akadályokról, megfigyelhetjük milyen nehéz megküzdeni a technikai problémákkal, és persze azt is láthatjuk, milyen sok, az Odyssey számára értéktelen lelőhelyet kell megvizsgálni addig, amíg valahol tényleg nem találnak kincseket. A sorozatban olyan nagy jelentőségű roncsok felfedezésének folyamatát is megismerhetjük, mint a HMS Victory nevű hajóét, tehát érdekességben elvileg nincs hiány. Ugyan az egy órás epizódok "hajózunk-szétnézünk odalenn" dramaturgiája néha kissé monoton, de bizonyára vannak, akik számára pont emiatt tűnik hitelesebbnek. A produkció honlapján egyébként sokat megtudhatnak az érdeklődők a sorozatról.

Treasure Quest (Kincsvadászok)
2009, JWM Productions (USA)
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Princess Alice Bank

Portugal

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 35m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés