»» ««

Enyhítették az egyiptomi biztonsági besorolást

Vörös-tenger

A Külügyminisztérium március 7-től ismét csak a nagyvárosok elkerülését javasolja az utazóknak.

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) már hosszabb ideje egyeztet azért a Külügyminisztériummal, hogy enyhítsék a biztonsági besorolást, és legalább a mindenki szerint biztonságos vörös-tengeri üdülőhelyekre nyugodtan utazhassanak a turisták. A január 31-től életbe lépett, I. kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok közé történt besorolás nagy veszteséget okozott az utaztatóknak, ám természetesen mindenki elfogadta azt, hogy a bizonytalan politikai helyzet miatt elsődleges fontosságú volt a nyaralók biztonsága. Ám a helyzet megnyugodni látszik, Nyugat-Európából ismét járnak a repülőgépek a Vörös-tengerhez, ezért indokoltnak látszott, hogy Magyarországon is változzon a besorolás.

Ezek után március 7-én a Külügyminisztérium az alábbi felhívást adta ki:
Egyiptomban nem javasolt a beutazás az ország nagyvárosaiba (Kairó, Szuez, Alexandria, Iszmailija), valamint Felső-Egyiptomba. Nem javasoltak a Luxorba tervezett kirándulások, a nílusi hajóutak, továbbá a szállodán kívüli programok, valamint a belföldi egyéni utazások.

Az utóbbi időszakban javulást mutató helyi közbiztonsági helyzet alapján, fokozott körültekintés mellett, újra biztonságosnak tekinthető a szervezett tengerparti szállodai üdülés a Vörös-tenger vidékén (Sarm-al-Sheikh, Dahab, Hurghada).

A Külügyminisztérium ugyanakkor szükségesnek tartja hangsúlyozni, hogy a biztonsági helyzet romlása indokolt esetben maga után vonhatja a jelenlegi biztonsági besorolás és utazási tanács azonnali módosítását.

Fentieken túl alábbiakra hívjuk fel állampolgáraink figyelmét:
- A Külügyminisztérium változatlanul indokoltnak tartja a távolmaradást minden fajta tömegmegmozdulástól és tüntetéstől.
- Valamennyi programnál javasoljuk állampolgárainknak, hogy tartózkodásuk teljes időtartama alatt legyen elérhető közelségben személyi adatokat tartalmazó úti okmányuk (útlevelük), vagy annak másolata. Ezeket kívánatos a rendvédelmi erők ellenőrzése során felmutatni, utasításaikat együttműködően és maradéktalanul tiszteletben tartani.
- Kerülendő a rendfenntartó szervek, rendvédelmi eszközök fotózása.
- Felhívjuk az utazók figyelmét arra, hogy a gazdasági-megélhetési problémákkal párhuzamosan növekedhet a kisebb bűncselekmények száma. Fokozott figyelmet érdemel a vagyontárgyak őrzése (pénztárca, mobiltelefon). Emelkedhet a szolgáltatások (körutak, kulturális esték, városnézések stb.) ára, csökkenhet azok színvonala. Javasolt naprakész tájékoztatást kérni az utazást szervező cégektől, telepített idegenvezetőiktől.
- Az Egyiptomba utazni kívánó magyar állampolgárok számára javasoljuk, hogy a konzuli védelem elősegítése céljából éljenek az előzetes bejelentkezés lehetőségével, amelyet a KüM honlapján elhelyezett formanyomtatvány kitöltésének segítségével megtehetnek.
- Felmerülő probléma, kérdés esetén a kairói magyar nagykövetség ügyeleti telefonszáma: +20-12-6575-198.
- Felhívjuk az állampolgárok figyelmét arra, hogy az elővigyázatosság továbbra is indokolt, ezért kérjük, hogy kísérjék figyelemmel a KüM Egyiptomra vonatkozó tájékoztatását. Indokolt esetben a KüM újabb nyilatkozatban fogja tájékoztatni a magyar utazókat.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy megszűnt minden olyan korlátozás, amit az I. kategória jelentett, Egyiptom jelen pillanatban II. kategóriába sorolt ország, ami megegyezik a zavargások előtti besorolással. Ezek után nem lehet akadálya a charterek újraindulásának, ami március második felében várható.
Minden információt Egyiptom, Vörös-tenger-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Marsa Alam / Gota Marsa Alam

Egypt, Red Sea

7/11 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.1) könnyű körülmények
max: 24m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merülés roncs merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilágteknős cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés