Kevés hal, kevesebb korall
TudományTizennyolc éves kenyai kutatás eredményeit ismertették.
A tanulmány két területre fókuszált. Az egyik egy Mombasa közelében levő korallzátony volt, ahol tiltották a halászatot, a másik ponton viszont rendszeresen dolgoztak a halászok. A kutatók úgy találták, hogy azokon a helyeken, ahol lehalászták a tengeri sünökkel táplálkozó ragadozókat (íjhalakat, sügéreket), ott a sünök elszaporodtak, és a korallfejlődésben kulcsszerepet játszó algákkal táplálkoztak. A kutatás révén könnyen igazolhatóvá vált, hogy bizonyos élőlények eltűnése a táplálkozási láncból az egész korallzátonyra hatással volt. A tanulmány más növényevőket is vizsgált, elsősorban halakat, de ezek nem csak a korallépítésben szerepet játszó algákat ették, hanem más fajokat is, így egyfajta egyensúlyt tartottak fenn. A végeredmény az lett, hogy a rendszeresen halászott korallzátonyokon egyértelműen lassabban növekedtek a korallok.
A kutatók szerint a túlhalászás nagyobb hatással volt a korallzátonyokra, mint az olyan egyszeri jelenségek, mint az El Nino, amit sok korall pusztulásáért tettek felelőssé. A halászat jobb menedzselésével sokat lehet tenni a klímaváltozás hatásának ellensúlyozásáért.
[ UnderwaterTimes ]