»» ««

Zavarossá vált Queensland vize

Egyéb

Az Ausztráliát sújtó példátlan árhullám a tengert elérve újabb gondot okozott.

Sajnos mi, magyarok is érezhettük milyen az, amikor a pár évvel ezelőtti, szárazságot jósoló előrejelzések helyett nagy esőzések, áradások, belvíz miatti vészhelyzetek határozták meg hosszú időn át az ország életét. Sokan küzdöttek a gátakon, ám számos embernek így is mindene elveszett, pedig az ország területének csak bizonyos részein pusztított az ár. Ehhez képest Ausztráliában Magyarország teljes területének többszöröse került víz alá, a károk is felbecsülhetetlenek.

Ám miután a szárazföldön befejezte a pusztítást, a víz elérte a tengert is a turizmusból nagy bevételekre szert tevő Queensland államban. A legrosszabb forgatókönyvek szerint 15 évbe is telhet, amíg az élővilág képes lesz regenerálódni, hiszen a zavaros, szennyezett, törmelékkel teli víz számos élőlény pusztulásáért felelős a Nagy Korallzátony körzetében. A legkomolyabb károk Burdekin és Fitzroy Rivers térségében keletkeztek, illetve az olyan ismert nyaralóhelyeken, mint a Great Keppel Islands. Van, aki szerint a korallok 90 százaléka elpusztult az utóbbi napokban. Az ár pedig halad tovább, már a Sunshine Coast is veszélyben van.

A Keppel Island közelében élők még nem is tudják pontosan, mi minden veszhetett oda a tenger mélyén, hiszen a látótávolság alig 1 méteresre csökkent, szemben a korábbi 25-30 méterrel. A szakemberek szerint az édesvizes réteg minden bizonnyal minimálisra csökkenti a korallok túlélési esélyeit. Sajnos a víz által sodort szemét is a korallzátonyokon fog leülepedni. A vélemények nem egybehangzóak azzal kapcsolatban, hogy tényleg másfél évtized kell-e a regenerálódáshoz vagy kevesebb is elég lesz, de az biztos, hogy a turizmusban dolgozók máris megérzik a foglalások visszaesését.

[ heraldsun.com.au nyomán ]
Minden információt Ausztrália-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. Overlander 2011 jan 13. 22:00  
Ésszel alig felfogható ami itt történik! Amikor azt látom a hírekben, hogy egy 4 éves kicsit sodort el az ár vagy hogy gyerekeket hagyott árván maga után nehéz pozitívnak maradni. Ami nagyon jellemzi az Ozzikat, hogy (Az Amerikai -New Orleans, hurrikán Katrina- példéval ellentétben) itt az emberek összefogtak és egymást segítik és nem sülyedt az állam fosztogatás és káosz szintjére.

Szerintem még hónapoknak kell eltelnie mire az embereknek lesz képe a pusztítás következményeiről (emberi, természeti, gazdasági, etc).

Merülőhelyek

Tulamben, U.S. Liberty Wreck

Indonesia

14/20 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

parti merülésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cápa csikóhal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés