»» ««

Megtalálták Napóleon hadihajóját

Külföld

I. Napóleon francia császár szerette volna kiterjeszteni uralmát az Adriai-tengerre, de az angolokkal folytatott heves tengeri csatában 1812. február 22-én vereséget szenvedett.

Az egyik kétárbocos vitorlásának, a Mercure-nek a maradványait a közelmúltban találták meg az olaszországi Lignano Sabbiadorótól mintegy hét mérföldre.

A Mercure-t 1805-ben kezdték építeni Genovában, Sané, Napóleon leghíresebb mérnökének tervei alapján és egy évvel később fejezték be. A 32 méter hosszú, 9 méter széles, 18 ágyús vitorlásnak kísérő, felderítő és összekötő feladatokat szántak. 1821. február 21 éjszakáján a 74 ágyús Rivoli kísérőjeként indult ki a Mercure Malamocco kikötőjéből, de a 74 ágyús Victorious és a 18 ágyús Weasel angol hajók már vártak rájuk. A Mercure 40 perces tűzharc után felrobbant, valószínűleg a lőszertárát találták el és elsüllyedt a Rivoli is. Kétszázötvennégy ember halt meg, 365-en megsebesültek és 304-en fogságba estek - írja az olasz Corriere della Sera című napilap.

A Mercure maradványait azután kezdték keresni, hogy egy halászhajó hálója beleakadt egy ágyúmaradványba. A búvárok rátaláltak a hajótest egy darabjára, ennek érdekessége, hogy a vízvonal alatti része a kor szokásainak megfelelően rézzel van borítva. Találtak továbbá a XVIII. század vége és a XIX. század első fele között használt rövid csövű, nagy kaliberű ágyúk maradványait, amelyekből négyet már ki is emeltek. A velencei Arzenálban vannak elhelyezve, a leendő hajómúzeumban. Könnyű, hatékony fegyverek voltak és a szakemberek szerint valószínűleg az egyetlen előkerült példányok egész Európában. Egy előkerült fémjelzőből megállapítható, hogy a Du Creusot királyi öntőműhelyben készültek. A leletek között szerepelnek még különböző kaliberű lőszerek, szegecsek, csigahengerek. A kutatás további relikviák után még folyik.

[ Múlt-kor ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

John Gilmor wreck

Croatia (Hrvatska)

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajokcápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés