»» ««

Tengeri füvet ültetnek a búvárok

Környezetvédelem

Japán búvárok Oszaka közelében tengeri füvet telepítenek, ami a környezetszennyezés következtében tűnt el.

A tengeri fű élelmet és menedékhelyet jelentett a tenger állatainak, a homokos aljzatot pedig a gyökerek megóvták az eróziótól. A foszfor megkötése révén a vizet is tisztította. Tavaly decemberben önkéntes búvárok és a helyi egyetem diákjai nekiláttak a tengeri fű újratelepítésének az öbölben. Az egyik résztvevő szerint akár évekbe is telhet, amíg a munka eredménnyel jár, ám ha most nem cselekednek, a tenger soha nem lesz újra tiszta.

Az 1970-es évek elejétől kezdett ritkulni a fű a szennyezésnek köszönhetően, és ahogy a fű eltűnt, a többi élőlény is eltűnt vele együtt. Az Oszaka-öböl korábbi állapotának visszaállítására a helyi prefektus dolgozta ki a tervet. Egyedül az volt a kérdés, lesz-e elegendő számú búvár a munkára, ám a helyi búvárok, amint hallottak a tervről, örömmel vettek részt önkéntesként a telepítésben.

Először kiválasztották a telepítésre alkalmas helyet, melyre a helyi halászok is javaslatot tettek. Decemberben aztán más helyről származó tengeri fű töveket ültettek el nagyjából 2-3 méteres mélységben, és magokat is szórtak szét az aljzaton. Az egyik búvár a munka után arról beszélt, hogy meg volt győződve arról, a szennyezett vízben nem lehet merülni, ám a telepítés után reménykedik abban, hamarosan nagyon is vonzó merülőhely lesz majd az Oszaka-öböl.

[ asahi.com ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Nelivaru Thila

Maldives

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 26m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelymantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés