»» ««

Jacques-Yves Cousteau (1910-1997)

A búvárkodásról
5/7. oldal


A média szakember

Cousteau kezdetektől felismerte a könyv, a film, a televízió és az írott sajtó szerepét és hatalmát. Miközben maga is filmes szakemberré és íróvá vált, tulajdonképpen e médiák segítségével tudta előteremteni tengerkutatói örök szenvedélyének anyagi alapjait.

Rajongott a moziért, már 13 éves korában filmkamerát vásárolt magának és először családi eseményeket örökített meg. Amikor később búvár lett, magától értetődően igyekezett filmen is megörökíteni a tenger alatti világ szépségeit, élőlényeit, hajóroncsait. Ez persze kezdetben nem volt egyszerű feladat megfelelő vízhatlan tokok, nyersanyagok és világítás nélkül. A víz alatti vadászatról forgatott első filmje után, még a háborús évek alatt, két másik maradandó kisfilmet alkotott: L`epaves (Hajóroncsok) és Paysage du silence (A csend vidéke) címmel. Csakhamar felismerte a film jelentőségét a kutatásban is és felhasználta az aknarakástól a vonóhálók működésének tanulmányozásáig sok mindenre. 1953-ban hatalmas sikert aratott Frederic Dumas-val közösen írt első könyve A csend világa -Magyarországon is három kiadásban fogyott el- majd azonos címmel első egész estét betöltő színes dokumentumfilmje, amelyet a későbbi neves filmrendezővel Louis Malle-al együtt készített és amely 1956-ban Cannes-ban az Arany Pálmát is elnyerte. Későbbi nagyobb dokumentumfilmjei közül az Oscar díjas Nap nélküli világ (1963), az Antarktisz körüli vizeken forgatott Utazás a világ végére (1975) és Lilliput meghódítja az Antarktiszt (1991), az Exxon Valdez hajókatasztrófáról készített Merénylet a természet ellen (1991), valamint a J.Y.Cousteau: Az első 75 év (1985) említhető.

Hamar felismerte és felhasználta a televízió előnyeit is, első ízben a Grand-Conglouéi tenger alatti ásatásoknál, amit zártláncú televízión át egy ugyancsak neves francia régész, Benoit professzor a hajó fedélzetéről tudott figyelemmel kísérni. A Calypso zártláncú televíziós rendszerét nem egyszer az élő Euróvíziós adásba is bekapcsolva tájékoztatta a közvéleményt különböző kutató munkáikról.


Az amerikai megrendelésre készített első televíziós filmsorozatot, a Jacques Cousteau víz alatti világát -amelyet nálunk A tenger titkai sorozatcímmel mutattak be- számos további követte, Oázis az űrben, Cousteau kapitány Odüsszeája, A világ nagy folyói, A Föld újrafelfedezése címek alatt, összesen több mint 120 folytatásban. E filmekhez Cousteau búvár-operatőrként maga is sok felvételt készített és részt vett a filmkészítés egész folyamatában, a vágástól a szövegíráson át a kísérőzene kiválasztásáig, sőt nemegyszer komponálásáig(!) egyaránt.

Médiaérzékeny emberként Cousteau tudatosan alakította ki imázsát, felhasználva a színes filmeken és fényképeken (a kék víz komplementer színeként) mindig jól mutató piros gyapjúsapkáktól kezdve a "Cousteau Társaság" zöld jelvényein át búvárainak dekoratív -kezdetben sárga-fekete, később színezüst- felszereléséig sok mindent. Az alkalmazott sokrétű technikai felszerelés -víz alatti robogók, Zodiac csónakok, Galeazzi-torony, merülő csészealjak, hőlégballon, helikopter, girokopter, hidroplán, turbóvitorlák, kétéltű járművek stb.- nemcsak a kutatást szolgálták, hanem a lélegzetelállító felvételeket, a közönség látványigényét is. Ezt lehet szeretni, de lehet csepülni is, az azonban kétségtelen: Cousteau példát mutatott abban, hogyan lehet a képernyőt szép, hasznos és fontos dolgok bemutatására felhasználni.

Cousteau jelentős szerepet szánt a könyveknek és folyóiratoknak is. Több tucatnyi könyvéből -amelyeket szinte kivétel nélkül társszerzőkkel írt- eddig sajnos csak négy jelent meg magyarul: A csend világa (Gondolat 1958, 1960, 1963), Vízi barátaink (Gondolat 1980), Kincskeresés a tenger mélyén (Gondolat 1983), Cousteau kapitány a Calypso fedélzetén (Gulliver 1993). Könyvei között rendhagyó az az 1973-74-ben kiadott 21 kötetes enciklopédia, amely Jacques Cousteau óceán világa sorozatcímet viselte és amelyet szerkesztőbizottság készített, de a kapitány elképzelései szerint és kötetenkénti előszavával. Könyveinek többsége színes fényképekkel gazdagon illusztrált. A kapitány ugyan víz alatti fényképezéssel nem igen foglalkozott, de mindig nagy súlyt helyezett arra, hogy nagynevű fotográfusok álljanak -a német Ludwig Sillner-től az amerikai Bates Littlehales-ig- az expedíciók rendelkezésére. A "Cousteau Társaság" tagjaival két folyóirat tartotta folyamatosan a kapcsolatot, a Calypso Log a felnőttekkel, a Dolphin Log pedig az ifjúsággal. Mindezen túlmenően, amikor csak tehette, személyesen az írott és az elektronikus sajtó rendelkezésére állt.

Volt persze olyan eset is, amikor a kapitány saját reklámozásában jócskán túllőtt a célon. A tenger alatti kutatások londoni kongresszusán, 1962-ben, olyan megnyitó beszédet mondott, amelyet világszerte vastag betűs újságcímek idéztek. Cousteau szerint 2010 táján beköszönt a "Homo aquaticus" -a vízi ember- korszaka, azé az emberé, aki sebészi beavatkozással tengeri élőlénnyé alakul és így akár 1500-2000 méter mélységig is könnyedén lemerülhet. Alighanem Cousteau sem gondolta véresen komolyan amit mondott, de az azóta eltelt idő is e hipotézisét alapjaiban cáfoló szakembereket igazolja.

Az írás a következő lapon folytatódik!



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. Hornet72 2010 júl 25. 21:34  
Remek írás, köszönet érte!
 5. kovax 2010 júl 05. 15:43  
tényleg nagyon érdekes volt. grats az irójának.
 4. Garfield33 2010 júl 05. 12:39  
Terjedelemben és tartalomban egyaránt.
És jól össze van szedve az egész.
 3. Bunny 2010 júl 05. 12:24  
Ugye? Béla bácsi ki tett magáért rendesen.
 2. Garfield33 2010 júl 05. 11:55  
Ez tényleg egy jó cikk volt.
Köszönjük.
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

El Mina Wreck

Egypt, Red Sea

9/10 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelydelfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés