»» ««

Átvizsgálásra kerülnek a bálnamenedékek

Környezetvédelem

A jelenlegi óceáni menedékek nem nyújtanak védelmet a bálnáknak, így a populációk ahelyett, hogy gyarapodnának csak zsugorodnak.

Ezt állítja három független kutató, akik a Nemzetközi Bálna Bizottság megbízásából vizsgálták meg a tengeri emlősöknek menedéket nyújtó régiókat és az állatpopulációkat.

Leah Gerber az arizonai egyetem tengerbiológusa, K. David Hyrenbach a Duke egyetem, tengerbiológusa, valamint Mark Zacharias a Victoria egyetem geográfusa szerint a jelenlegi védelmi tervezetek nem rendelkeznek tudományos alapokkal, mivel nem veszik figyelembe az egyes bálnafajok migrációs viselkedését, a bálnavadászatok mellett felmerülő esetleges veszélyeket.

A menedékek nem is mindig a megfelelő helyen vannak, mivel nem tudományos tények alapján, hanem politikai meggyőződés és döntések szerint osztották ki azokat. A kutatók elemzése azt mutatja, hogy a tudományos alapon nyugvó Módosított Menedzsment Eljárás nevet viselő projekt sokkal hatékonyabban elősegíteni a bálnapopulációk növekedését.

A csoport által kifejlesztett modell azt mutatja, hogy az MME 100 év alatt jelentősen gyarapítaná a bálnapopulációk számát, függetlenül az állatok viselkedésére. Ha a bálnák alapvetően nem nagy vándorok, akkor a menedékterv jobban működne, ám ha az adott populáció 50 százalékban vándorol, akkor kevésbé hatékony a terv. Ha a legtöbb bálna vándorol, akkor elméletileg a menedéktervek keretében semmilyen populáció növekedés nem várható.

Az NBB által tervezett menedékek négy nagy területet ölelnek fel az Atlanti-, a Csendes-, az Indiai- és a Déli-óceánok régiójában. Míg a kijelölt területek igen nagyok, a kutatók szerint a bálnák - melyeket a menedékek elvileg óvnának - az év nagy részét olyan területeken töltik, ahol védtelenek a bálnavadászok előtt.

Már számos tanulmány született a tengeri rezervátumokról, és azok jótékony hatásairól az állatpopulációkra. Általános konszenzus is van a kutatók között, akik szerint a megközelítés a tengeri állatfajok védelmében igen hasznos lenne. Azonban a legtöbb kutatás azt sugallja, hogy ezek a politikailag kijelölt menedékek haszontalanok. Először fel kell térképezni az egyes fajok szokásait, és utána, tudományos alapon kijelölni a menedékeket.

A tanulmány azt javasolja, hogy a bálnák konzervációs programját módosítsák az újabb adatok alapján, melyeknek kifejezetten a bálnapopulációk megmentése a célja. A kutatók emellett sürgetik a tudományos célú bálnavadászat betiltását is, mivel ez a gyakorlat követhetetlen vérengzést tesz lehetővé. A kutatók szerint lehetetlen normális ökológiai alapmenedék kiépítése, ha nem léteznek érintetlen populációk.

[ hirado.hu / Science Daily ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Xicoténcatl C-53 / USS Scuffle Wreck

Mexico

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelyteknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés