»» ««

A hím delfinek kirepülnek a fészekből

Tudomány

A delfinek szociális viselkedésének tanulmányozása céljából végzett első genetikai vizsgálat arra utal, hogy a helyben maradó nőstényekkel szemben a hím delfinek elhagyják szülőhelyüket, és más vidéken keresnek párt maguknak.

Az ausztráliai Macquarie Egyetem kutatói Sydneytől 200 kilométernyi távolságban északra illetve délre élő palackorrú delfineket (Tursiops aduncus) tanulmányozták.
Apró szövetmintát vettek az állatoktól, majd elvégezték rajtuk ugyanazt a vizsgálatot, amelyet emberek esetében az apaság megállapításakor szokás.
Azt tapasztalták, hogy az adott élőhelyen élő nőstény delfinek genetikai állománya sokkal nagyobb hasonlóságot mutat a csapaton belül, mint a hímeké akár egymás közt, akár a nőstényekhez viszonyítva.
Ez arra utal, hogy a hímek között kisebb mértékű rokonság áll fenn, azaz az adott hím vagy valamelyik felmenője egy másik delfincsapattól szegődött át.

Röghöz kötött nőstények

A kutatócsoport szerint a hímek elvándorlásával megakadályozható a csoporton belüli beltenyészet, valamint az, hogy a hím saját rokonával küzdjön meg egy nőstényért.
A nőstényeknek nagyobb szüksége van az ismerős élőhelyre és közegre, hiszen a táplálékforrások ismerete és a delfinborjúra felügyelő más nőstények jelenléte megkönnyíti számukra az utódgondozást.
A hímek elvándorlását most először sikerült igazolni. A kutatók a jövőben további delfincsapatok vizsgálatát tervezik, hogy kiderüljön: általános vagy egyedi jelenségről van-e szó.

[ National Geographic ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

St. Johns, Paradise Reef

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés