»» ««

A legek cápái

Tudomány
3/3. oldal


A legszokatlanabb életmódú

A cápafajok túlnyomó többsége húsevő, illetve három faj, nevezetesen az érdescápa (Rhincodon typus) az óriáscápa (Cetorhinus maximus), valamint az óriásszájú cápa (Megachasma pelagios) plankton-szűrögető ragadozó. Az aktívan vadászó cápákétól eltérő, szokatlan, parazita életmódhoz alkalmazkodott a legfeljebb fél méter hosszú szivarcápa (Isistius brasiliensis). A szivarcápa alsó álkapcsában az állat méretéhez képest aránytalanul nagy, és a koronájuknál összenőtt, fűrészlap-szerű fogazatot találunk. Ez a faj is, a bemutatott törpe tüskéscápához hasonlóan, a világító cápák családjába tartozik. Amíg nappal, háromezer méternél is mélyebben, az abisszikus régióban tartózkodik, addig éjszaka -zsákmányoláskor- a felszíni vízrétegekig emelkedik. Ezzel a teljesítménnyel egyike a napi periodicitású, legjelentősebb vertikális szintkülönbséggel vándorló tengeri élőlényeknek. Rendkívül éles fogaival sebet ejt az áldozata bőrén, majd rátapadva, a vérét szívogatja. Miután jóllakott, ismét alászáll a feneketlen óceáni mélységekbe. Áldozatai között egyaránt megtaláljuk a ceteket, vagy a nagytestű nyílt-vízi csontoshalakat ugyanúgy, mint a méretesebb más cápafajokat. A szivarcápa harapásának nyomát már sikerült felfedezni egy meglehetősen szokatlan "áldozaton", a U.S. Navy egyik nukleáris támadó tengeralattjárójának a gumírozott borításán is.

A legveszélyesebb

A legveszélyesebb
Ha cápákról beszélünk, az első kérdések közé tartozik, hogy közülük melyik tekinthető az emberre nézve a legveszélyesebb fajnak. A több évtizede gyűjtött támadási statisztikák adatait vizsgálva adhatjuk meg a választ; a heringcápa-félék családjába (Lamnidae) tartozó nagy fehércápát tekinthetjük a potenciálisan legveszedelmesebb cápafajnak. Több szervezet, így többek között az Egyesült Államok Haditengerészeti Hivatala , az U.S. Navy Naval Office, a Floridai Természettudományi Múzeum Nemzetközi Cápatámadási Dossziéja, az International Shark Attack File, vagy a Shark Trust Földközi-tengeri Cápatámadási Dossziéja, a Mediterranien Shark Attack File összesített adatai azt mutatják, hogy a nagy fehércápa számlájára írt támadások együttes mennyisége nem sokkal kevesebb, mint az összes többi, potenciálisan veszélyes faj által elkövetett támadás együttes száma. Ez a mennyiség -jelenleg- 227 a nagy fehércápát illetően, és 281 az összes többi, egyéb fajt tekintve, beleértve a második és harmadik helyezett tigris, illetve bikacápa által elkövetett 156 támadást is. Ha a támadások mortalitási eredményét tekintjük, úgy viszont a nagy fehércápa a "listavezető", 68 emberhalált okozó támadással.

A leghosszabb életű

Valódi matuzsálemi kort élhet meg -az amúgy egyik legnagyobb testű húsevő cápa -, a boreális, sarkvidéki tengerekben honos grönlandi cápa (Sominosus microcephalus). Az életkort, a fák évgyűrűihez hasonlóan, a porcból álló cápacsigolyák növekedési vonalaiból lehet megállapítani. Nos, a grönlandi cápák -hacsak idő előtt nem végzik be pályafutásukat egy eszkimó lék horgán- életkora elérheti akár a 200 évet is.

A legszebb

Az előzőekhez képest, ez egy meglehetősen szubjektív kategória. A Cápaenciklopédia szerzőjeként -természetesen fenntartva az ezzel kapcsolatos tévedés jogát- a cápa szépségverseny első helyezettjeként, a magam részéről a kékcápára (Prionace galuca) adom a voksomat. Talán ez a faj rendelkezik a legtökéletesebb hidrodinamikai testfelépítéssel. Karcsú, vadászrepülőhöz hasonló testfelépítése, kobaltkék háta és hófehér hasa nem csak a cápák világa, hanem a nyílt tengerek egyik legszebb lakójává varázsolja ezt a pompás cápafajt. Minden más, ettől eltérő szavazatot is megértéssel fogadok azonban, hiszen a cápák világa önmagában is lenyűgöző, és csodálatos.

Képek, szöveg:
Dr. Elter Tamás
PADI Instructor, az American Elasmobranch Society tagja,
MARINE LIFE SHARK PROJECT
www.marinelife.hu


Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 34. sytta 2010 már 03. 00:20  
Szerintem a legszebb a makó cápa,meg a róka cápa de az összes gyönyörű.
 33. Káplán 2010 jan 08. 12:39  
Az időjárás kicsit neheziti az időpont kiválasztását. Eléggé változékony arrafelé :)
 32. shark 2010 jan 08. 12:31  
Szívesen Veletek tartanék!
 31. Káplán 2010 jan 08. 12:16  
NY-DNY. Jártunk ott vitorlással. Tervezzük a visszatérést a Körrel búvárként és a horvát oldalt már le is rendeztük.
Hátha jön kék is.:)
 30. shark 2010 jan 08. 12:11  
Lehetséges, hogy Neked van igazad, bár nem mértem ki körzővel a térképen. Ha jól emlékszem, Lastovótól nem egész 30 NM-re van, déli irányban. Viszont biztos, hogy a horvát Adria halban leggazdagabb vidéke, ahol a murénákon kívül időnként barrakuda rajok is észlelhetők!
A további 29 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Tobia Hamra

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágnagy rája teknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés