»» ««

Mentési gyakorlat a bányató jegén

Magyarország

Jégről mentési gyakorlatot tartott szerdán a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság Speciális Mentési Parancsnokságának búvárszolgálata a Budakalász melletti Lupa-szigeti befagyott bányatavon.

A vízbe került „mentendőt” – akár nyáron, akár télen a jég alól – ki tudnák menteni a felkészült búvárok, ha idejében érkezne a jelzés, idejében ott lehetnének, ahol kell. A mobiltelefon térhódítása javított valamit e helyzeten, de ettől függetlenül a legtöbb bajbajutott azért hal meg, mert objektív okok miatt is későn érkezik, vagy egyáltalán nincs segítség. Országos viszonylatban évente mintegy százan fúlnak vízbe, közülük néhányan a jeges vízben lelik halálukat. A téli veszteséglistákon általában nagy a szórás, mert ez attól is függ, meddig tart a jégtakaró vizeinken. Miként a Speciális Mentési Parancsnokság búvár osztagának "jégről mentési" gyakorlata ismételten igazolta, e szomorú statisztika alakulása egyáltalán nem a búvárokon múlik. A Budakalász melletti Lupa-szigeti bányatavon Nagy Imre merülésvezető irányításával megtartott gyakorlati foglalkozásuk a lék vágásával kezdődött. A jég egyébként változó 5-10 centiméter vastagságú volt. Mindamellett apróbb kis természetes lékek is voltak, vagyis olyan helyek, ahol a víz egyáltalán nem fagyott be, és hangosan recsegett a búvárok - mentendők és mentők - súlya alatt. A feltételezés szerint vigyázatlan horgász alatt szakadt be a bányató jege. őt ezúttal egy búvár helyettesíti, aki lassan, csápolás és kiabálás közepette a víz alá merül. Az érdeklődő kíváncsiskodók tudják, hogy semmi baja nem lesz, de akkor is félelmetes látvány, amikor egy "jajveszékelő" ember eltűnik a jégpáncél alatt. 

Marosvári Csaba őrnagy, a Speciális Mentési Parancsnokság parancsnok-helyettese a szakirodalom és sokéves szakmai tapasztalata alapján kommentálja, hogy mi történik ilyenkor a bajba jutottal: a meleg téli ruha gyorsan átázik és ólomsúlyként húzza a fuldoklót a mélybe. A hideg sokktól akkor is nehezen vesz levegőt, ha a feje még nem került a jeges víz alá. Nem nagyon - vagy pontosabban: nem mindenki tud rá felmászni a töredező jégre, mert az átázott öltözet minduntalan visszahúzza és a lék szélén nincs mibe kapaszkodni. Persze ez a jég vastagságától is függ. Ellentétben a tévhittel - miszerint a mozgás felmelegít, abban az esetben, ha az áldozat kapálózik, próbál felmászni a jég szélére - csak rontja a helyzetét, mert a hideg vizet áramoltatja még jobban a teste körül. Ezzel is fokozza a lehűlés gyorsaságát. Viszont az izomműködésből származó hő nem számottevő. A szó szoros értelmében jéghideg víz nagyon gyorsan hat: először az ujjak, azután az alkar, majd fokozatosan a végtagoktól haladva az egész test magatehetetlenné válik, míg végül az agy is feladja és győz a víz. Igaz, ezt a fatális "menetrendet" a fuldokló mentális és fizikai állapota, vagy az határozza meg, hogy kinek mennyire bírja a szíve. Van olyan, aki percek alatt elmerül, a szakirodalom olyan eseteket is ismer, hogy valaki órákig kitartott - tájékoztat Marosvári Csaba. 

A gyakorlaton természetesen idáig nem fajulnak a dolgok. Baji Béla törzszászlós, aki búvár, gépkocsivezető, most pedig "mentendő személy" meg-megjelenik a lékben, majd ismét a víz alá merül, miközben társai - Róth Zoltán főtörzsőrmester és Végh Tibor törzszászlós - a mentésére sietnek. Róth Zoltán "derékkötéssel" egy kötéllel van biztosítva, aminek a másik végét Nagy Imre tartja erős kézben a bányató szélén. A lék előtti utolsó métereket már a jégen csúszva teszik meg a mentők. Róth Zoltán ugrik a jeges vízbe. Végh Tibor úgy illeszti a speciális kis létrát a jég alól kiemelt "fuldokló" hátához, hogy azon már mintegy hordágyon emelik ki a mozdulatlan embert a lékből. Mozgásukon látszik az összeszokottság és gyakorlottság. Az egész különítményt aztán Nagy Imre főtörzsőrmester segíti, "vontatja" a partra, ahol "elsősegélyben részesítik a kimentett embert". Nagyjából hasonló forgatókönyvvel ezt többször elgyakorolták a búvárok, csak mindig más volt az "áldozat" és más volt vagy mások voltak a mentők. A gyakorlat egyik elemeként Marosvári Csaba sűrített levegős ballonokkal, vagyis teljes búvárfelszereléssel felvértezve felderítette a jég alatti tavat, és sok-sok víz alatti felvételt is készített. Közben tesztelték, hangolták a Buddy Phone elnevezésű "vízalatti-parti" rádiós kommunikációs rendszert, és többi a felszerelést. Az őrnagy hasznosnak, tanulságosnak minősítette a gyakorlatot.

[ OBJEKTÍV Hírügynökség ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Palatinus-tó Búvárbázis, Dorog

Hungary

6/16 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.4) átlagos nehézségű
max: 12m, látótáv: 0-4m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely édesvizi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés