»» ««

A Maldív-szigetek érintetlen vízi világa

Külföld

A Maldiv-szigetek víz alatti világára nézve nem járt negatív következményekkel a 2004. december 26-i nagy erejű tenger alatti földrengés nyomában Délkelet-Ázsia partvidékén végigsöpört pusztító szökőár.

Erre a meglepő következtetésre jutott a kiváló búvár, Hans Hass professzor január 9. és 17. között a Maldiv-szigetek térségében végzett merülései során, aki 1958-ban végzett első ízben Xarifa nevű vitorlásával cápakutatást a térségben.

A kristálytiszta víz alatti világba lemerülve Hass professzor örömmel állapította meg, hogy a természeti katasztrófa egyáltalában nem érintette sem a faunát, sem pedig a flórát. A korallok nagyszerűen fejlődnek, a halállomány hihetetlenül jó állapotban van, és semmilyen változás nem észlelhető.

A Nautilus One osztrák hajón filmesek kíséretében útra kelt Hass ugyanakkor nem talált magyarázatot arra, miként volt lehetséges, hogy míg az egymás mellett fekvő szigetek közül az egyiken szinte minden sértetlen maradt, addig a másik súlyos károsodást szenvedett a szökőártól. Feltétlenül szükség lesz e jelenség magyarázatának tudományos megvizsgálására.

Legalább ilyen rejtélyes az is, hogy míg a szökőár hatalmas víztömege többé-kevésbé elmosott csaknem ötven szigetet, addig a víz alatti világ sok helyen egyáltalán nem károsult.

[ origo ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gamul Soraya

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés