»» ««

Nagy ámbráscet a Balti-tengeren

Tudomány

Nagy az izgalom volt a Balti-tengernél idén nyáron: ámbráscet tévedt a déli partok közelébe. A stralsundi Tengeri Múzeum szakértői szerint ilyen esemény évezredenként egyszer történik.

Az állatot először július 14-én a német Dars félszigeten és a dán Bornholm sziget előtt észlelték. Azóta többen is látták már.

Az ámbráscet feltehetően az Atlanti-óceán északi részéről, a Golf-áramlás felől idetévedve került a Balti-tengerbe. A feljegyzések szerint ez az első alkalom, hogy ámbráscetet pillantanak meg a német partok közelében.

Itt azonban kevés az élelem a nagytestű cetfaj számára. Az ámbráscetek 80 százalékban tintahalakat fogyasztanak, amelyekre 1200 méteres mélységben vadásznak. Zsírtartalékainak köszönhetően azonban az eltévedt egyed hosszabb időt is kihúzhat a Balti-tengerben. Annak esélye, hogy visszatalál az Atlanti-óceánba 50 százalék. A szakértők szerint az eltévedt állatnak az ember nem tud segíteni.

A nagy ámbráscet a 70. északi és déli szélességi kör között számos tengerben megtalálható. Amit nem szeret, az az egészen hideg víz.
Hossza 16-20 méter, tömege 40-70 tonna. A nőstény jelentősen kisebb, mint a hím.
Az ámbráscetek februártól júliusig az Atlanti-óceán északi részén párosodnak.
A kicsinyek hossza születéskor eléri a 3,7-5,5 métert, tömegük pedig az ezer kilogrammot.
Magányosan vagy kis csapatokban élnek. Májustól 30 kilométer/órás sebességgel vándorolnak a Déli-Jeges-tenger felé élelemért. Októberben kezdődik a visszaút az Indiai-óceán és a Karib-tenger vidékére.

A nagy ámbráscetet régóta vadásszák, aminek oka az állat által termelt értékes ámbra. Egy ámbráscet beleiben akár 400 kilogramm ámbra is lehet. Nagy mennyiségben az ámbra átható, kellemetlen szagot áraszt, erős higításban azonban meglehetősen jó szagú, távolról a pézsma illatára emlékeztet, ezért a kozmetikai iparban rendkívül keresett. Ugyancsak jó áron lehet értékesíteni a fej üregeit megtöltő spermacet olajat is.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Abu Soma

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés