»» ««

Cápaenciklopédia: az óriásszájú cápa

Tudomány
2/2. oldal


Albumhoz klikk a képre.
Az óriásszájú cápa általában a mélyvizekben tartózkodik. Egy, a kaliforniai Dana Point közelében rádióadóval megjelölt példány mozgását vizsgálva megállapították, hogy nappal általában 300-400 méteres vízmélységbe húzódik, éjszaka viszont 160-120 méteres sekélyebb mélységekbe emelkedik. Esetenként 12-25 méteres sekély vízrétegekben is észlelték. Az óriásszájú cápa rendkívül lassú mozgású, átlag 1,5-2,1 kilométer távolságot tesz meg óránként.

Szaporodásbiológiájáról csak nagyon keveset tudunk. Elevenszülő, viviparus faj. Nem ismert az ivadékok születéskori mérete. Az eddig észlelt legkisebb juvenil egyed másfél méteres volt.

A cápák világán belül egyedül az óriásszájú cápa válik gyakori áldozatává az apró méretű, Isistius brasiliensis fajnevű, fél-parazita életmódot folytató cápának. Ennek oka, hogy az óriásszájú cápa bőre igen vékony, így azt könnyen átharapja az élősködő életmódot folytató parányi "rokon". Az Isistius brasiliensis élettere szintén az óceánok mezopelágikus régiója, és az óriásszájú cápa lassú mozgása is igen kedvező a vérszívó parazita cápa megtelepedéséhez a gazdaállaton.

Előfordulása, etológiai jellemzői, veszélyességi fokozata

Az óriásszájú cápa a legritkább cápafajok közé tartozik. Jellemző, hogy az 1976-os felfedezése óta eltelt harminchárom év alatt eddig összesen csak 42 példányt sikerült azonosítani. A megfigyelések szerint egyaránt előfordul a kontinentális selfet borító viszonylag sekély, átlag 150-200 méter mély víztömegben, az ún. neritikus övben ugyanúgy, mint a nyílt óceán pelágikus régiójában. Annak ellenére, hogy jellemző tartózkodási mélysége 160 és 600 méter, képes egészen 4000 méteres mélységig, az abisszikus zónáig lehatolni. Elsősorban a trópusi, szubtrópusi öv mélyvizeiből ismert.

Az eddig azonosított példányokat a nyugat-atlanti térségben Brazíliánál, a kelet-atlantikumban pedig Szenegál környékén észlelték. Az Indiai-óceán dél-keleti térségében Ausztrália vizeiből ismert. Több példányt is kifogtak a Fülöp-szigeteken (Macabalan-Bay, Cagayun de Oro, Negros), Indonéziában (Sulawezi, Nain Island) valamint a közép csendes-óceáni térségben a Hawaii-szigeteknél (Oahu). Az egyik legtöbb észleléssel érintett terület a kaliforniai partvidék (Sant Clemente, Santa Catalina Island), de Japán térségében is többször megfigyelték. Magányosan él, viselkedéstani jellemzőiről szinte semmit sem tudunk. Nyugodt, békés természetű cápafaj, az emberre nézve nem jelent semmilyen veszélyt.

Merülőhelyek

Életmódja miatt, és mivel rendkívül ritka, az óriásszájú cápa víz alatti megpillantása egészen különleges alkalom. Légzőkészülékes búvárokat eddig csak a kaliforniai partvidéken, Santa Catalina térségében ért az a rendkívüli szerencse, hogy közvetlen közelről találkozhattak ezzel a jámbor óriással.

Képek, szöveg:
Dr. Elter Tamás
PADI Instructor, az American Elasmobranch Society tagja,
MARINE LIFE SHARK PROJECT
www.marinelife.hu

Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Big Brother

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés