»» ««

Cápaenciklopédia: a citromcápa

Tudomány
2/2. oldal


Táplálékrendje változatos. Nokturnális faj, elsősorban éjszaka prédál. Napnyugta és napfelkelte idején a legaktívabb. Csontoshalakat, puhatestűeket és languszta-féléket zsákmányol. Kifejezetten sekélyvízi faj, élőhelyein előszeretettel tartózkodik a partközeli, néhány méter mély vizekben. Előnyben részesíti a lagúnákat és a sekélyvízi zátonyok körüli homokos, tengerifüves aljzatot. Legfeljebb 90 méteres mélységig hatol le. Napközben gyakran lustán heverészik a sekély, homokos aljzaton. Mivel kevés oxigénnel is beéri, a szája ritmikus mozgatásával pumpálja át a vizet a széttárt kopoltyúréseken. Az így "sziesztázó" citromcápát gyakran meglátogatják kisebb ajakoshal-félék (Labridae), amelyek ilyenkor a nyugodtan heverésző cápát megszabadítják a parazitáitól. Időszakosan migrál, a nyári hónapokban a magasabb szélességi körök mentén is előfordul, például az észak-amerikai partvidéken egészen New Jersey-ig felhatol.

Elterjedtsége, etológiai jellemzői, veszélyességi fokozata

Albumhoz klikk a képre.
Trópusi és szubtrópusi égövben honos faj. A citromcápáknak földrajzilag három jelentősebb populációja ismert. A legnagyobb populáció a trópusi nyugat-atlanti vizekből, a Karib-tenger, Florida, és a Bahama-szigetek térségéből ismert. Délen Brazíliáig terjedt el. A második populációjuk -lényegesen kisebb egyedszámban-, a nyugat-afrikai térségben, főként a Guineai-öböl, illetve Elefántcsontpart vizeiben található. A harmadik populáció Közép-Amerika csendes-óceáni partvidékéről, Costa Rica és Honduras térségéből ismert. Az indo-pacifikus térségből hiányzik. Viselkedéstani szempontból a citromcápára vonatkozó legátfogóbb megfigyelési adatokat a világhírű amerikai cápakutatótól, Dr. Eugenie Clarktól ismerjük. Alapvetően nyugodt, békés természetű cápafaj. Általában magányos, időnként kisebb kongregációkba tömörülnek. Az emberre nézve csak akkor válhat veszélyessé, ha provokálják. Ettől a fajtól nem ismerünk halálos kimenetelű támadást. Ritkán előfordulnak harapásos sérülésekkel járó balesetek, amelynek áldozatai általában a folyótorkolatok sekély, zavaros vizeiben úszkáló emberek. Búvárok ellen elkövetett nem provokált támadásról nincsen adatunk.

Merülőhelyek

Bahama-szigetek
Grand Bahama Island, Pier, "Seafood Restaurant", szezon: egész évben
Walker’s Cay, Shark Rodeo, Spiral Cavern, szezon: egész évben

Belize
Glover’s Reef, Shark Point, szezon: egész évben
Lighthouse Reef, Blue Hole, Gladden Spit, szezon: egész évben

Truks and Caicos
French Cay, szezon: egész évben

Képek, szöveg:
Dr. Elter Tamás
PADI Instructor, az American Elasmobranch Society tagja,
MARINE LIFE SHARK PROJECT
www.marinelife.hu
Kapcsolódó írásaink:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Hin Daeng

Thailand

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 50m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcetcápa teknős mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés