»» ««

Csipetnyi Adria

Adria
1/2. oldal

Délnyugati szomszédunk, a gyorsan fejlődő Szlovénia kissé háttérbe szorult a magyar utazók szemében, Horvátországhoz vagy Ausztriához képest.

Pedig az ország számos irigylésre méltó látnivalóval büszkélkedhet, és rövidnek tűnő partszakasza még a búvárok számára is kínál érdekes merülési lehetőséget. A véres háborúkban felbomlott Jugoszláviából elsőként a legnyugatibb tartomány szakadt ki, és Szlovénia gyorsan az európai államok közösségének elismert tagjává vált. Ma már az Európai Unió tagja, az új csatlakozók közül talán a legfejlettebb ország. Az elmúlt évtized komoly fejlődésének köszönhetően az utazó fejlett infrastruktúrával találkozhat a sokkal inkább Nyugat-Európát, mint Balkánt idéző országban. Fejlett úthálózatának gerincét a fizetős autópályák alkotják, ezeken lehet a legkönnyebben közlekedni az aránylag kis országban. A horvátokhoz hasonlóan, itt is szakaszonként kell fizetni az autópályadíjat, nem is keveset. Emellett viszont, szintén a hasonlóság jegyében, komoly építkezéseket figyelhettünk meg ottjártunk alkalmával. Mivel ebben az írásban elsősorban a búvárkodási lehetőségekre szeretnék koncentrálni, ezért az általános információk tekintetében a Szlovén Turisztikai Hivatal weblapját ajánlom mindenki figyelmébe.

Ha arra kellene magyarázatot adnom, miért a rövid szlovéniai partszakasz volt az úticél, nos, a válasz egyszerű. Egyszerűen a kiváncsiság vonzott ide, hiszen az információ kevés a merülési lehetőségekről, míg a fejlett ország és a könnyű megközelítés vonzónak tűnt. Az interneten számos búvároldalt találtam, melyek alapján az a kép alakult ki bennem, hogy átlagos adriai merülésekre számíthatunk, viszont az új horvát szabályokkal ellentétben itt még van lehetőség a vezető és bázis nélküli búvárkodásra. Úgy döntöttünk, hogy az Adriába benyúló félsziget csücskén levő városka, Piran legyen az úticélja az egyik hosszú hétvégének. A terv az volt, hogy szombati érkezés után még egy délutáni merülés belefér az időnkbe, aztán vasárnap még jöhet kettő. Ez így ebben a formában csak terv maradt, ugyanis a hosszú pünkösdi hétvége örömére Szlovénia lakosságának többsége, illetve jelentős mennyiségű német és osztrák szállta meg a szlovén tengerpartot, kiemelt figyelmet fordítva Piranra. Ami tényleg nagyon szép, középkori hangulatú város, ez azonban természetesen egyet jelent a parkolás lehetetlenségével is. Ráadásul dugóba is keveredtünk, a szálláskeresés szintén némi nehézségbe ütközött, ezért aztán a kora délután helyett jóval hat óra után értünk az interneten előre kiválaszott bázishoz. Ami szép is, jó is, csak autóval fizikailag megközelíthetetlen az éjszaka és a kora reggel kivételével. Szétnéztünk, kértünk másnapra két palackot, és bíztunk abban, a következő reggel szerencsésebbek leszünk. A bázis, a Sub-net honlapja alapján nagyjából tisztában voltunk a várható költségekkel és merülési lehetőségekkel, de a puding próbája az evés.

Az írás a következõ lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

El Fanadir

Egypt, Red Sea

10/19 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.4) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal delfin jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés