»» ««

A delfincsapatok meghatározó egyéniségei

Tudomány

Egy vizsgálat szerint a delfincsapatok összetartásáért egy-két "hangadó" állat felelős. Eltávolításukkal a közösség felbomlása is bekövetkezhet.

David Lusseau, az Aberdeen Egyetem ökológusa 1994 és 2001 között egy 62 tagot számláló új-zélandi palackorrú delfincsapatot tanulmányozott. A csoport tagjait fényképfelvételekkel követte nyomon, melyeken látszott a delfinek hátúszóján elhelyezett jelölés.

A kutató a felvételek alapján megfigyelte, mely delfinek töltenek több időt egymás társaságában, mint amennyi véletlenszerűen várható volna. Arra a következtetésre jutott, hogy ezek az állatok jelentős szerepet töltenek be a delfintársadalomban.

Lusseau felkérte Mark Newmant, a Michigan Egyetem fizikusát, hogy legyen segítségére a delfinközösségek felépítésének tanulmányozásában. Newman ugyanis egyedülálló matematikai technikákat fejlesztett ki összetett hálózatok, így például az internet vizsgálatára.

Klikkesedés

Newman tanácsára először olyan kisebb csoportokat, klikkeket kezdtek keresni a csapaton belül, melyek tagjai többször lépnek kapcsolatba egymással, mint a többi delfinnel. Meglepő eredményt tapasztaltak.

Két nagyobb alcsoportot találtak, melyek igen gyengén, csupán egy-két állat révén álltak kapcsolatban egymással. Ezek az összekötő delfinek megjelenésükben nem különböztek a többitől, mégis központi helyet foglaltak el a szociális hálózatban.

Sejteni lehetett, hogy ha e kulcsfigurák eltűnnének, a két alcsoport valószínűleg elkülönülne egymástól. És pontosan ez történt. A vizsgálat évei során egyszer eltűnt kettő az összekötők közül, és a csapat kettévált. Később ez a két tag visszatért, és az alcsoportok újra egyesültek.

Az eredmények arra utalnak, hogy a delfincsapatok kohéziója rendkívül kényes, és akár egy-két tag eltávolítása is képes azt felborítani. Amikor tehát idomítás és nyilvános bemutatók céljára foglyul ejtenek néhány delfint (beleértve a kardszárnyú delfineket is), mindig fennáll az esélye annak, hogy ezáltal megbomlik a csoport egysége.

[ National Geographic ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

South Tip

Thailand

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhelymantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés