»» ««

Egyre savasabbak az óceánok

Környezetvédelem

Az ipari forradalom óta a légkörbe került széndioxid felét a világ óceánjai nyelték el. A vízzel reakcióba lépő gázból szénsav képződik, amely veszélyt jelent a tengeri élővilágra – hangsúlyozza egy, az UNESCO megbízásából készült friss tanulmány.

Az ipari forradalom illetve a fosszilis üzem- és fűtőanyagok intenzív használata előtt a légkör széndioxid-tartalma 280 milliomod térfogatrész (ppmv) volt. Mára ez 380 ppmv-re növekedett – de az óceánok nélkül 435 ppmv lenne.

Az óceánok tehát óriási szolgálatot tesznek az emberiségnek: a globális felmelegedéshez vezető széndioxid mennyiségét csökkentik a légkörben. Közben azonban az óceánok összetétele számottevően át is alakul.

Az amerikai National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) kutatói tíz éven keresztül vizsgálták a világ tengereit. Ez idő alatt mintegy tízezer helyen gyűjtöttek vízmintát, amelynek mérték hőmérsékletét, sótartalmát, valamint a tápanyag-, oxigén-, szén- és kloro-fluorkarbon-szintjét.

A kutatási eredményeik szerint az elmúlt harminc évben a szén, a benzin és egyéb fosszilis anyagok égése során a légkörbe került széndioxid 48 százalékát az óceánok nyelték el. A káros anyagok a világ óceánjainak felső 10 százalékában oldódtak fel, így a pH-érték legnagyobb változása a felszín közeli vízrétegekben következett be.

Korallzátonyok és más élőlények tanulmányozása nyomán a tudósok felismerték, hogy a korallvázak illetve a puhatestűek (kagylók, csigák) kalcium-karbonát szintje különösen érzékeny a pH-érték változásra. Alacsonyabb pH-érték esetén, vagyis savasabb környezetben a korallok és a puhatestűek nehezebben tudják kialakítani meszes vázaikat, tulajdonképpen saját szervezetük „felépítése” kerül veszélybe ezáltal.

A pH-érték változása a veszélyeztett állatok reprodukciós és túlélési képességét is befolyásolja. Elképzelhető, hogy ezek az állatok élőhelyük megváltoztatására kényszerülnek, a túléléshez kevésbé savas területekre kell vándorolniuk.

Hogy az óceánok savasságának változása milyen dominóhatást hozhat magával, ennek pontos folyamata egyelőre még nem ismert. Bár kétségkívül számos előnnyel jár, ha az óceánok a légköri széndioxid egy részét elnyelik, de vajon mindezt mekkora biológiai áldozat árán? Az előnyök és a hátrányok pontos feltérképezése lesz a további kutatások fő területe. 

[ National Geographic ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anemone Reef

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 4-10m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa csikóhal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés