»» ««

'Zöld helyreállítást' javasol a WWF

Környezetvédelem

A WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet felhívja a kormányok figyelmét, hogy a szökőárral sújtott területek helyreállításánál a környezetvédelmi szempontokat helyezzék előtérbe annak érdekében, hogy az újjáépítés eredményeként fenntartható életkörülmények jönnek létre.

A WWF felhívását az ENSZ a kis szigeten fekvő fejlődő országok helyzetéről szóló, a szökőár által súlyosan érintett indiai-óceáni Mauritiuson rendezendő konferenciával egy időben teszi közzé.

"Az olyan természetes életközösségek, mint például a korallzátonyok, életeket menthetnek", mondta Isabelle Louis, a WWF ázsiai és csendes-óceáni programjának igazgatója. Ahol egészséges korallzátonyok és érintetlen mangrove erdők szegélyezték a partot, kevésbé súlyos károkat okozott a szökőár, mint ahol a korallzátonyokat nagymértékben károsították, vagy a mangrove erdőket garnélafarmokkal és tengerparti hotelekkel szabdalták fel.

A Maldív-szigeteken, becslések szerint, a szökőár okozta károk sokkal súlyosabbak is lehettek volna, ha a helyi kormánynak a szigeteket a nyílt tengertől pajzsként védő korallzátonyok hálózatának megőrzéséreirányuló tevékenysége nem lett volna ennyire átgondolt.

Miután az elsődleges élelem és szállás iránti humanitárius szükségleteket nagyrészt kielégítették, a WWF felhívja a figyelmet a hosszú távú "zöld helyreállítás" szükségességére, mely a természetes védőmechanizmusok, a megfelelő tengerparti övezet-tervezés, az élőhely helyreállítás és a fenntartható megélhetési formák helyreállítását jelenti.

"Az átgondolatlan tengerparti területfejlesztés sajnos fokozta a szökőár hatását," mondta Mubariq Ahmad, a WWF Indonézia igazgatója. "Nagyon fontos, hogy ne kövessük el újra a múlt hibáit. Fenntartható és biztonságos módon kell véghezvinnünk az újjáépítést."

A WWF azt javasolja, hogy a tengerparti fejlesztéseknél a jövőben ne építsenek épületeket a magas vízállás vonalán belül. A WWF felhívja a figyelmet a régión belüli, hatékony tengerparti zóna-kezelésre és annak megvalósításának szükségességére. A WWF támogatja a szökőár hatásait és a természeti katasztrófa kockázatait elemző rendszer kidolgozását. Ezek feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy az olyan tengerparti életközösségeket, mint például a korallzátonyokat, mangrove erdőket, mocsarakat és más erdőtársulásokat, melyek a szökőár hatását tompíthatják, megfelelően helyreállítsák és kezeljék.

A WWF elismeri, hogy azonnal szükség van faanyagra a károsultak átmeneti elhelyezéséhez és a munkahelyi szükségletek miatt, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a hosszú távú újjáépítésekhez szükséges faanyagot fenntartható módon kezelt erdőkből termeljék ki. A válogatás nélküli favágás további olyan negatív következményekkel járhat, mint a földcsuszamlás és az árvizek.

Nagyon fontos a helyi halászati rendszerek azonnali újjáélesztése is, hiszen a halászat több ezer, a térségben élő ember elsődleges megélhetési forrása. A WWF felhívja a figyelmet arra is, hogy ha nem sikerül a halászat mihamarabbi újraindítása, akkor valós kockázatot jelenthet az opportunista halászflották behatolása a régióba, ami tovább súlyosbítaná a jelenlegi állapotot.

Megjegyzés a szerkesztőknek

37 szigetlakó nemzet vesz részt az ENSZ által 2005. január 10-14-én szervezett, Mauritius szigetén tartandó, kis szigeten fekvő fejlődő országok konferenciáján, ahol a természeti katasztrófák, a klímaváltozás és az AIDS veszélyeit fogják megvitatni. Az eseményen elsősorban a kis szigetek természeti katasztrófákkal (szökőárakkal, ciklonokkal) szembeni jobb felkészültségének szükségességéről lesz szó.

A WWF nyílt levelet küld az ENSZ konferencia kulcsfontosságú résztvevőinek, amelyben felajánlja segítségét és támogatását a "zöld helyreállítás" érdekében minden, a szökőár által sújtott nemzetnek.

A korallzátonyok és a mangrove mocsarak biológiailag gazdag életközösségek, amelyek a helyi lakosságnak jelentős bevételi forrást jelenthetnek az újjáépítéshez.

[ WWF ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gota Abu Ramada

Egypt, Red Sea

16/27 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés