»» ««

Nemzetközi búvármagazin-körkép

Egyéb

Szokásom külföldön járva helyi búvármagazinokból is vásárolni, még ha a nyelvet nem is értem, ugyanis szívesen nézegetem az érdekesebb helyi merülésekről szóló beszámolókat, vagy böngészek a hírek közt.

Vannak viszont olyan angol nyelvű lapok is, amelyeket szeretek rendszeresen olvasni, hiszen számomra elérhetetlen merülőhelyekről vagy technikai újdonságokról írnak.

Amerikai barátom például egy köteg régebbi Dive Traininget küldött el nekem egy alkalommal. Először csodálkoztam rajta, hogyan lehet lapot alapozni a búvárképzésre, de rá kellett jöjjek, hogy sok olyan információt Dive Trainingis közölnek, aminek bárki hasznát veheti. Különféle hasznos, a kedvtelési búvárok felkészültségét és szempontjait figyelembe vevő, gyakorlati tanácsokat adó írások mellett önálló fejezetet kaptak az amerikai merülőhelyek, de természetesen egzotikus utazásokról, a tenger élővilágáról vagy víz alatti régészeti kutatásokról is számos érdekes cikk jelenik meg benne. Ez a magazin tehát bízvást ajánlható a búvárkodást valóban kedvtelésként űzők számára. Értelemszerűen a Dive Training honlapján lehetőség van az újság megrendelésére is, és ekkor éri az igazi meglepetés az érdeklődőket: az újság a kedvezményes árú éves előfizetés révén a postaköltséggel együtt is kifejezetten megfizethető.

Ez nagyon hasonló a világ talán legismertebb búvármagazinja, a Rodale''s Scuba Diving megrendelése esetén is, a mi alapvetően költséges hobbinkra kiadott összegekhez viszonyítva egyáltalán nem jelentős egy éves előfizetés díja. A Rodale''s a szó igazi értelmében vett magazin, rövid hírekkel, nagyszerű képekkel illusztrált útleírásokkal, felszereléstesztekkel, búvárfotós rovattal. A hirdetők kedvezményes ajánlatai önálló rovatot kaptak, és ezt is érdemes átböngészni, mert még akár a magunkfajta átlagbúvár is kedvet kaphat egy elfogadható árú túrához mondjuk a Karib-térségbe.

Akihez közelebb áll az európai felfogás, annak talán az angol Diver magazint érdemes lapozgatnia. A Diver honlapján megtalálható rengeteg régebbi írás segíthet annak eldöntésében, ki mennyire találja magához közel állónak a stílust. Számunkra nyilván érdekes, hogy a földrajzi közelség Rodale''s Scuba Divingmiatt sok olyan úticélról is írnak, ami abszolút elérhető, ráadásul nagyon alapos felszereléstesztjeik jó kiindulópontot jelenthetnek vásárlás előtt. Természetesen náluk is lehetőség van az on-line megrendelésre, és utána már csak a postást kell várni havonta egyszer, lehetőleg a postaláda előtt, hogy ne összehajtva próbálja beerőszakolni az újságot, tönkretéve ezzel...

Az Asian Diver magazin a fenti laphoz képest viszont maga az egzotikum. A látványos képekkel tűzdelt lap elsősorban az egyre népszerűbbé váló ázsiai úticélokról ír értelemszerűen, bár a közelmúlt eseményei miatt nyilván sokan óvatosabbak manapság, nehezebben vágnak bele egy távol-keleti búvártúrába. Addig azonban, amíg a helyzet normalizálódik, lehet böngészni a lapban, legalább gondolatban elutazva a sokak által vágyott célpontokra. Ha elszánjuk magunkat a megrendelésre, készüljünk fel arra, hogy egy kicsivel a mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi értelme van megrendelni egy ilyen lapot, ha előbb-utóbb cikkeik jó részét az interneten is megjelentetik? Nos, ez talán habitus kérdése is, de én a magam részéről szeretem kézbe venni és úgy olvasni a szép kiállítású, akár egész oldalas képeket tartalmazó magazinokat. Természetesen ebben a kérdésben mindenki a felfogása és pénzügyi helyzete alapján dönt, ám aki szeretbe több információhoz jutni a búvárkodásról, szerintem nem fogja megbánni, ha valamelyik külföldi magazinra előfizet.

Gonda Rudolf


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab El Erg / Dolphin House

Egypt, Red Sea

13/30 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 18m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős delfin legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés