»» ««

Elkergették a petárdák a tatai vadludakat

Környezetvédelem

A szilveszteri petárdázás lehet, hogy végleg elkergette a vadludakat a tatai tóról. A szakértők attól félnek, a madarak új útvonalat keresnek maguknak.

Alig néhány száz vadliba maradt a tatai Öregtavon: a ludak a szárnyukkal szavaztak a szilveszteri petárdázásra, s a természetvédelem alatt álló vízen annyira megrémültek a féktelen durrogtatástól, hogy több ezren egyszerűen elrepültek.

Minthogy a vadlibákat - nem úgy, mint a petárdázás által szintén az őrületbe kergetett ebeket - képtelenség bármilyen trükkel maradásra bírni, szakemberek szerint félő, hogy végleg elhúznak Tatáról. Más vonulási irányt választanak, máshol keresnek fészkelési helyeket. Így tartani lehet attól, hogy a helyi folklórhoz tartozó őszi-tavaszi madárvonulás idilli zsivaja is a múlt emlékévé válik.

A megzavart és búcsú nélkül távozó vadlibasereg északról délre tartva tartott pihenőt a tatai tónál. Az eleddig kegyes időjárás jó reménnyel töltötte el az állatvédőket, hogy sokuk a maradás mellett dönt, itt rak majd fészket. A hazai madárvilág megmaradásáért aggódók intően idézik a magyarországi gólyák esetét: a vadludak is úgy járhatnak, mint kelepelő társaik, akik az iraki háború robbanásai miatt nem tértek vissza hazánkba.

A Magyar Állatvédők Országos Szervezetének vezetősége már letette voksát a szilveszteri petárdázás szabályai szigorítása mellett. A tatai szakemberek ezt támogató érvei között nem kis súllyal esik latba az a tény, hogy az Öregtó a világ legfontosabb vízi élőhelyeinek védelmére született nemzetközi megállapodás, az úgynevezett Ramsari-egyezmény védelme alá tartozik. A félénk vadludak Európában sehol másutt nem éjszakáznak hasonló tömegben egy város kellős közepén.

[ hirado.hu ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Yenadwak

Indonesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés