»» ««

Cápaenciklopédia: a heringcápa

Tudomány
2/2. oldal


Albumhoz klikk a képre.
A heringcápa elevenszülő. Az ivarérett nőstények nyolc hónapi vemhességet követően 4-6 ivadékot hoznak a világra. Az ivadékok születéskori mérete 60 cm körüli. A fajnál kimutatható az embriók közötti, uteruson belüli kannibalizmus, amellyel összefüggésbe hozható a faj viszonylag alacsony reprodukciós képessége is. Szociális cápafaj, időnként jelentős létszámú csoportokat alkot. A csoportokon belül nemek szerinti szegregációt tapasztalhatunk.

Táplálékát elsősorban rajhalak, főleg makréla, hering, és tőkehal-félék alkotják, amelyekből egy-egy vadászat alkalmával igen nagy mennyiséget zsákmányol. (Emiatt gyűlölik is a halászok.) Mivel nagyobb csapatokban követi a rajhalakat, gyakran akad a halászok hálójába. Az életfunkciók fenntartásához szükséges oxigén mennyiséget csak folyamatos úszással tudja biztosítani, így hálóba gabalyodva hamar elpusztul. A zsákmányt a felső és az alsó álkapcsokban található, hasonló méretű és formájú, hosszú vékony koronával és a foglemez szélein található rövid mellékcsúcsokkal rendelkező fogazatával igen hatékonyan képes megragadni.

Elterjedtsége, etológiája, veszélyességi fokozata

A heringcápa a hideg, mérsékelt-övi tengerek lakója, ritkán felhatol az északi sarkkörön túli vizekbe is. Legjobban az észak-atlanti vizeken terjedt el. Nagy populációjuk él Kanada atlanti-óceáni partvidékén, Új-Fundland környékén. Déli elterjedésének New Jersey a határa. Szintén gyakori a norvég partvidéken, valamint az Északi-tengeren. Annak ellenére, hogy hűvös vízi cápafaj, honos a Földközi-tenger nyugati medencéjében is. Az Adriai-tenger nagyobb testű cápái közül, a kékcápa után relatíve a második leggyakoribb nyílt vízi faj. (Az adriai térségben a heringcápákat gyakran tévesen fiatal nagy fehércápáknak nézik.) A dél-atlanti területeken ritkább, de előfordul az argentin partvidéken, valamint Dél-Afrika fokföldi vizein. Az Atlanti-óceánon kívül a Kerguélen-szigetek, és Új-Zéland vizeiből ismerjük még. (Egyes ichtyológusok véleménye szerint a dél-atlanti és dél csendes-óceáni populációt külön alfajnak kell tekinteni.)

Csoportokat alkot, az idősebb hímek gyakran magányosak. Az emberrel szemben óvatosan, tartózkodóan viselkedik, nem egyszerű megközelíteni. Az emberre nézve nem tekinthető veszélyesnek.

Merülőhelyek

Norvégia
Lofoten, szezon: szeptember-november
Kristiansund, szezon: augusztus-november

Kanada

New Brunswick, szezon: szeptember-október

Képek, szöveg:
Dr. Elter Tamás
PADI Instructor, az American Elasmobranch Society tagja,
MARINE LIFE SHARK PROJECT
www.marinelife.hu

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt -ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tobia Kebir

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés