»» ««

Barlangrestaurálás

Külföld

Különleges technikával állították helyre egy víz alatti barlang megrongált alakzatait.

Január közepén egy búvárcsapat nem azért merült egy barlang mélyére, hogy új járatokat fedezzen fel, hanem mert ki akarták javítani felelőtlen emberek hibáját. A floridai Luraville közelében levő Cow Springs barlangba merülő négy búvár a barlangban a világ első víz alatti restaurációját hajtotta végre.

2007 végén ugyanis ismeretlen vandálok megrongáltak néhány agyag alakzatot. Ezek a különös, színes rétegekből álló formák több ezer éven át érintetlenek voltak, és emberi szem sem láthatta őket. A National Speleogical Society barlangi búvár szekciója finanszírozta a mostani helyreállítást, aminek során a csapat vezetője, a chicagói szobrász, Michael Angelo Gagliardi és társai két csomós áramlással küzdve dolgoztak. Gagliardi, aki a színházi díszlettechnikában is járatos, megpróbálta újraformázni az alakzatokat.

A járat bejáratától 210 méterre eső helyen, 21 méteres mélységben dolgozó búvárok két és fél órás dekompressziós merüléseket hajtottak végre három napon át, amíg be nem fejezték a különleges munkát.

Kapcsolódó link: Michael Angelo Gagliardi honlapja
Minden információt -ról.

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Yolanda Wreck / Reef

Egypt, Red Sea

6/11 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés roncs merülés rakománynyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés