»» ««

A repülés legendájának 70 éve eltűnt gépét keresik az óceánban

Egyéb

Amelia Earhart, a repülés hajnalának legnagyobb női alakja 1937-ben tűnt el navigátorával együtt, amikor éppen a Földet akarták megkerülni. A Csendes-óceánba zuhantak, 70 éve keresik a gépet. Most egy csapat másfél millió dollárt költ, hogy a tenger mélyén rábukkanjanak.

Amelia Earhart Csendes-óceánba zuhant kisrepülőjét a kincsvadászok úgy keresik, mint a Szent Grált. Hetven éve veszett nyoma a Lockheed Electra10E típusú gépnek, és azóta már számtalanszor próbálták megtalálni – mindhiába. Most az egyik híres roncskereső cég, a Nauticos bejelentette, tavasszal minden erejüket mozgósítva még egyszer nekivágnak az óceánfenék „felgereblyézésének”. Az óceán talapzatát 2500 (!!!) négyzetkilométer nagyságban tapogatják végig egy radar segítségével.

Ameliáék utolsó útjáról annyit tudnak, hogy 1937-ben navigátorával, Fred Noonannal azzal a céllal indult útnak, hogy körberepüljék a Földet, és ezáltal Amelia legyen az első nő, akinek ez sikerül. Már csak 11 ezer km-ük volt hátra. A szakaszt Pápua Új-Guinea-ból kezdték, épp a Csendes-óceán felett repültek, amikor – az utolsó radiókommunikációjuk szerint – rájöttek, hogy túlságosan gyorsan fogy az üzemanyaguk, és nem lesz elég a szárazföld eléréséhez. Ekkor az Ausztrália és Hawaii között mintegy félúton fekvő Howland-sziget felé tartottak, az ottani leszállópályát megcélozva. 1937 július 2-án tűntek el.

Azóta számos elmélet született: sokak szerint az óceánba zuhantak, mások szerint túlélték, és egy lakatlan szigeten haltak meg. Egy másik elmélet szerint a japánok elkapták és kivégezték őket.

A Nauticos-nál tudni vélik, hogy hol kell keresniük a gépet. 70 év elteltével az kevéssé valószínű, hogy azonosítható emberi maradványokra bukkannak a gépben, ha meg is találják, viszont gyűrűket vagy esetleg Amelia bőrdzsekijét megtalálhatják. David Jourdan, a kutatóút vezetője szerint "5100 méter mélyen, ahol keresni fogják, az óceán hőmérséklete alig valamivel nulla fok fölött van. Itt már kevés az oxigén és a hullámzás is gyenge. Vagyis ideálisak a körülmények a konzerváláshoz".

[ eXtrem.hu ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Sheer West

Egypt, Red Sea

1/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 3.3) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés