»» ««

Az utolsó paradicsom

Utazási élmények
2/4. oldal


A szigetek talán leghíresebb állatai a galápagonak nevezett galapagosi óriásteknősök (innen a szigetek neve) vagy elefántteknősök amely páncélzata a környezetnek megfelelően alakult, ezért az egyes szigeteken más-más alfaj, szám szerint 11 fejlődött ki és melyeket az évszázadok során minden és mindenki csak pusztított. Több száz évig volt hajósok kedvenc eledele, mert ledobva a raktérbe akár egy évig is bírták étlen-szomjan a nélkülözést az állatok, s a hajón így mindig volt friss hús; később elszaporodott kóbor kutyák tizedelték az állatok tojásait, ezért ma már rezervátumokban, szigorúan ellenőrzött körülmények között élnek. Páratlan és lenyűgöző madárvilág jellemzi Galapagost: itt élnek és repkednek szigetről szigetre a különböző földi pintyek, amik valójában nem is a pinty- hanem a sármányfélék közé tartoznak. ők mára a világ legalaposabban tanulmányozott állatai... További madárkülönlegesség a kéklábú szula, mely a turisták kedvence lett, de itt fészkelnek a galapagosi albatroszok és igazi különlegességnek számítanak a galapagosi pingvinek. A hajót vörös torkú fregatt madarak hada kíséri és néha le-le szállnak megpihenni a felső fedélzet korlátján. Ritkábban vadásznak vízben, de a mások által kifogott zsákmányt gyakran lenyúlják- méltán nevezik őket a levegő farkasainak. A nemrég kihűlt láván lávagémek és lávasirályok totyognak, de a csökevényes szárnyú kormoránok is helyi lakosnak számítanak.

A szigetek körüli vizekben fekete tengeri leguánok (a világon az egyetlen tengeri faj) legelik a moszatot, s mivel a víz hideg, 18 fokos, gyakran másznak ki egy-egy szirtre felmelegedni, ami sötét színüknek köszönhetően egész gyorsan sikerül. A szárazon varacskos fejű leguán él, mely a legnagyobb szárazföldi gyíkfaj Galápagoson. Csaknem kétméteresre megnő és főleg gyümölccsel (pl. fügekaktusz) táplálkozik, a galápagosi oroszlánfókák társaságában. Vörös sziklarákok ezrei ropják násztáncukat felemelkedve a kövekről, hogy így is nagyobbnak látszanak. A partok csapadékszegények, ott és a kisebb szigeteken a növényzet szárazságtűrő kaktuszos bozót. A nagyobb szigetek belsejének hegyoldalait már évi 1000-2000 mm csapadék öntözi, így ott kialakulhatott a trópusi esőerdő. 1968-ban a szigetek 98 százaléka nemzeti park lett, 1978-tól pedig a teljes szigetvilág a világörökség részét képezi.

Az időjárást a passzát-szél határozza meg, ettől függetlenül a szigetek egész évben látogathatóak. A januártól júniusig tartó időszakban döntően az északkeleti szél határozza meg a klímát, így állandóan a kellemes, 24-28 fok között marad a hőmérséklet és a víznek is kellemes 24-28 foka van. Gyakran rövid trópusi eső is lehetséges. Júliustól decemberig a hőmérséklet a déli passzát-szél miatt kicsit hűvösebbre fordul, a hőmérséklet 20-26 fok között van és gyakrabban esik az eső is. A vízhőfok is csak 18-23 fok közötti.

San Christobálból kiindulva szerdánként van behajózás az egyhetes szafarira, de a mindössze négy(!), merültetési engedéllyel rendelkező hajó más-más irányba indul el, hogy a búvárok még véletlenül sem találkozzanak merüléseik során egyéb "zavaró" körülménnyel.

A hajók állandó telt házzal üzemelnek, célszerű az utat jó két évvel előre lefoglalni, mert a Deep Blue nevű hajó (ahol mi voltunk) legkorábban 2011-re igazol vissza foglalást.
A többin is hasonló a helyzet, de ha időben bejelentkezel néha a lemondások miatt előbb is van egy-egy hely. A hajók szépek (bár az egyiptomiak általában nagyobbak), a személyzet nagyon figyelmes (a komoly jatt reményében, melyet a teljes befizetett összeg tíz százalékában állapítanak meg és ez horror összeg). A kabinok a mi hajónkon elég tágasak voltak, de elhelyezkedésük és méretük nem egyforma. Az ellátás kiváló, enni-inni akár megállás nélkül is lehet. Nálunk a teljes személyzet született galapagosi volt (beleértve a merülés-vezetőket is), így olyan fenomenális vezetést kaptunk vízben és szárazföldön, hogy azt soha nem fogom elfelejteni (briefingek is tökéletesek voltak profi víz alatti térképekkel rajzolva). Minden hajóhoz két gumicsónak tartozik, ezek is jó állapotban voltak.

Az írás a következő lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 14. Kékbálna 2008 dec 25. 20:39  
Csatlakozom. Ez félelmetesen jó volt!
 13. Ugrik 2008 dec 21. 18:00  
Akkor mennyi? És mikor?
 12. Garfield33 2008 dec 19. 17:46  
Én is csak hallottam egy ilyen 3 hetes út áráról.
Nem kevés...

De talán a cikk írója elszomorít bennünket az infóval  :-)
 11. Mirci 2008 dec 19. 17:20  
Én erre a túrára gondoltam (legutolsó a lapon). Nem tudom, végül lett-e belőle valami.
 10. Garfield33 2008 dec 19. 15:45  
Lehetőségben nem lehet merülni.

A további 9 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Tobia Arbaa

Egypt, Red Sea

5/6 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) könnyű körülmények
max: 15m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés