»» ««

Az USA legmélyebben található korallzátonyára bukkantak

Tudomány

A Mexikói-öbölben floridai kutatók által vizsgált korallzátonyt fontos és egyedülálló felfedezésnek tartják.

A Dry Tortugastól 50 mérföldre nyugatra található Pulley Ridge, itt találták meg a 250 láb (közel 80 méter) mélységben levő, három mérföld széles és 20 mérföld hosszúságú zátonyt. A South Florida egyetem tengerbiológusainak egy csoportja már 1999-ben igazolta, hogy korallzátony van ott, de évekbe telt, amíg azt is sikerült bizonyítani, hogy élő korallzátonyról van szó, ami a felszínről leszűrődő fénynek köszönheti létét. A U.S. Geological Survey szakemberei szerint a Pulley Ridge-i zátony egyértelműen egészségesebb, mint a sekély vízi zátonyok, amik például Florida Keys körzetében találhatóak.

Korallok az óceánok legsötétebb mélységeiben is élnek, de a most felfedezett zátony fekszik a legmélyebben azok közül, amelyeket a felszíni fény tart életben.
- Megdöbbenve láttuk ezt a bizarr, sík, élő aljzatot, amit barna és kék korallok illetve salátához hasonló zöld algák borítanak - mesélte Brett Jarett, az egyik kutató, miután az önműködő robot által a felszínre küldött képeket meglátták. Számítottak arra, hogy néhány korallt láthatnak majd, de váratlanul érte őket, hogy ilyen sokat találnak, mondta el a St. Petersburg Times-nak. A videofelvételen ezen túlmenően meghökkentő mennyiségű halat is felfedeztek, sekély és mély vízi fajokat egyaránt.

A sekély vízben található korallok általában függőleges irányba növekednek, viszont a Pulley Ridge koralljai a kevés fényhez alkalmazkodva oldalirányban fejlődnek. Az illetékesek most azon törik a fejüket, hogyan tudnák megőrizni a zátony érintetlen állapotát, azoktól az emberektől óvva őket, akik szeretnének hasznot húzni belőle.
- Az utóbbi 20-30 évben a korallzátonyok számos csapást szendvedtek el, haldoklanak - mondta el Bob Halley, a U.S. Geological Survey szakembere.

Halley prezentálta a kutatócsoport eredményeit a Mexikói-öbölbeli halászat szabályozásáért felelős tanácsnak, ami a következő hónapokban dönt a halászat esetleges korlátozásáról a körzetben. A tanács a múlt évben már fontos élőhelynek minősítette a Pulley Ridge-i zátonyt.
- Most még kitűnő állapotban van - fogalmazott Halley -, de előbb-utóbb az emberi tevékenység nyomokat hagy rajta, ha nem védjük valamilyen formában.

[ UnderwaterTimes ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Fishhead

Maldives

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 32m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal cápa

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés