»» ««

Bali ajánló: Reef Seen Aquatics

Utazási élmények
2/2. oldal


Reef SpiritA helyi merülőhelyek nagyon szépek (lásd: fotóalbum a túráról), találunk itt különlegességet és hagyományos merülőhelyet egyaránt. Számomra igazán kedves hely volt az Underwater Temple Garden, vagyis a víz alatti templomkert. Néhány éve egy balinéz templomot varázsoltak a víz alá a helyiek segítségével (illetve a legenda szerint egy vulkánkitörés során a tengerbe csúszott egy komplett templom), amit mára már birtokba vett a természet. A hagyományos kapu és tucatnyi szobor mellett az élővilág is szép: hatalmas gorgóniák és szivacsok mellett szellemtűhal, pengehal, csigák várnak, így nagylátóra és makróra is bőven akad téma ezen az igazán szép merülőhelyen. A bázis emellett hagyományos értelemben vett mesterséges zátonyt is létrehozott, ez a hely a BioWreck névre hallgat. A merülés elején megtekinthetjük a fahajó roncsokat, majd megkerülve egy zátonyt -ahol képet kapunk a dinamitos halászat nyomaiból is- visszatérünk a fémvázas mesterséges zátonyhoz, ahol láthatjuk a felszíni napelemek által táplált elektromosság és a fém jótékony hatását a korallok növekedésére. Igazán tanulságos és különleges élmény, amit a szerkezet melletti szép koralldomb körbebogarászásával zárhatunk.
A helyi merülőhelyek között találunk lágy és kőkorallos, halrajos esetleg némi nagyvadas helyet is, egyszóval rengeteg időt el lehet tölteni csupán a local helyek merülésével. Éjszakai merülésre a bázis előtt van lehetőség, itt szintén több mesterséges objektum található, élővilág szempontjából pedig természetesen a kihagyhatatlan mandarinhalak jelentenek kuriózumot.
A bázissal a Menjangan sziget is elérhető (sőt sokan, szerintem helytelenül csak oda akarnak menni), ahol főleg fal merüléseket hajthatunk végre. Esélyünk van itt cápát, teknőst és egyéb nagyobb vadat is megcsípni, de híres az Eel garden nevű hely ahol tényleg focipálya nagyságú területen hajladoznak a homoki angolnák, mellesleg pedig egy szép fal is található ott.

Visszatérve a bázisra, az ide érkező vendégek itt valami olyasmit kapnak, amit nagyon kevés más hely tud nyújtani. Chris igazi közösségi ember, aki a tenger alatti és feletti élővilágért is sokat tesz - lásd a dinamitos halászat megszüntetése, a zátonyvédő és mesterséges zátony programok, illetve a hely nevezetessége a teknősproject is szót érdemel.
A környékbeliektől megvásárolják a teknőstojásokat, amelyeket kikeltetnek, a kis teknősöket felnevelik majd a megfelelő kort elérve szabadon engedik. Mindez ott zajlik a bázison, a medencékben ott úszkálnak a kistekik, sőt a nagy kedvenc, egy 16 éves zöldteknős, Boomer is. Nevét onnan kapta, hogy már ötször megpróbálták elengedni, de másnap mindig visszatért mint egy bumeráng, követelve a megszokott szobaszervizt. Igazi házikedvenc, mindenki rajong érte, ő pedig rajong a páncélvakargatásért, úgyhogy itt teljes teknősgarancia él! Az ideérkező gyerekek számára lehetőség van póni lovaglásra, de megnézhetjük a gyöngykagylók nevelését is a közelben. A bázis ahogy említettem időnként helyi közösségi központ, Chris helyet biztosít a balinéz gyerekeknek hétvégenként az életük szerves részét képező tánc gyakorlására. Saját Reef Seen Dance Clubja is van, akik boldogan mutatják be tudásukat kérésre, így egy-egy csapat távozásakor könnyen átélhetünk egy komplett balinéz táncestet a helyi, nagyon ügyes gyerekek autentikus előadásában- kiöltözve, sminkelve ahogy azt kell, igazi különleges élmény, ne hagyjuk ki!

A bázison hangsúlyozottan nem a tömeges merültetés jellemző, általában tíz fő körüli búvárral találkozhatunk, ezzel biztosítva a közvetlen, családias hangulatot. Minden rólunk szól, természetes, hogy összerakják és szállítják a felszerelést, hogy ismerik különleges igényeinket, és így tovább. Általában napi két és egy éjszakai merülést terveznek, de a teljesítménybúvárok számára lehetőség van több merülésre is. Az itt zajló projektekről egy külön cikk fog kerekedni, de azt hiszem ez az írás is képet adott arról a sajátságos hangulatról ami Pemuteránban, a Reef Seen Aquatics-nál vár ránk. Csodálatos környezet, nyugalom, teljes kikapcsolódás, fantasztikus merülések, rengeteg érdekes projekt, esemény aminek keretében betekintés nyerhetünk a helyi kultúrába is.. őszintén ajánlom minden Balira látogató búvárnak, hogy vegye fel útitervébe ezt a bázist is.

Kapcsolódó linkek: Reef Seen Aquatics , Reef Seen Bungalows
Kapcsolódó képtár: Bali 2008 Pemuteran, Menjangan

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Indonézia-ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. Bunny 2008 nov 24. 16:36  
dc-s cikk. Mi mi vagyunk :)
 1. Jules 2008 nov 24. 16:17  
Ki írta a cikket? :-D Azért tessék a szerző nevét is kiírni...

Merülőhelyek

El Mina Wreck

Egypt, Red Sea

9/10 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelydelfin

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés