»» ««

A planktonok befolyásolják a klímát

Környezetvédelem

Egy holland kutatás kimutatta, hogy a tengeri planktonnak van a legnagyobb hatása a klímára a déli félgömbön, még akkor is, ha a planktonok nagy része az északi félgömb óceánjaiban él.

Bár a planktonok nagy része az északi félgömb közép és felső szélességi köreinél található, ezek hatása a klímára a déli féltekén a legnagyobb. A plankton úgy befolyásolja a klímát, hogy dimetil szulfidot (DMS) termel. Ez a gáz az atmoszféra apró szulfur részecskéinek forrása, mely sűrítőmagként működik közre a vízpárolgásban. Az apró vízcseppek ennek hatására jönnek létre a levegőben, visszatükrözik a napfényt, mielőtt az elérné a Földet, így a Föld hűl.

Számos oka van annak, hogy a plankton miért fejt ki nagyobb hatást a klímára a déli féltekén, mint az északin. Például a plankton fajok a déli féltekén több DMS-t termelnek, mint az északi oldalon. A déli oldalon emellett nagyobb a DMS cirkuláció a tengerből az atmoszférába, ráadásul a tengerfelszín is kiterjedtebb. Végül az atmoszféra kisebb oxidációs kapacitással rendelkezik a déli féltekén, mint a másik oldalon, ami azt jelenti, hogy kevesebb DMS oszlik el az atmoszférában. A leginkább iparosodott északi atmoszférában még több az olyan anyag, mely növeli az oxidációs kapacitást.

Ugaynakkor Gondwe összegzése szerint a planktonok által előállított DMS produkció csak igen kis hatást jelent az egész Föld hőmérsékletére. A szén-dioxid és CFS gázokhoz hasonló anyagok sokkal inkább befolyásolják a Föld klímáját. 

[ hirado.hu a Science Daily nyomán]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Varese wreck

Croatia (Hrvatska)

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajokcápa jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés